Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

astat laserspektroskopi
Fysikk - Det periodiske systemet

Astatin: Verdens sjeldneste grunnstoff

Grunnstoff nr. 85 i det periodiske system er astat, verdens sjeldneste grunnstoff, og kanskje gode nyheter for behandling av kreft.

Navn: Astat – etter gresk astatos (ustabil) Atomnummer: 85 Kjemisk symbol: At

Astat – et ekstremt radioaktivt grunnstoff

Astat er et nesten spøkelsesaktig grunnstoff. Det er ekstremt sjeldent – forskere har beregnet at på ikke noe tidspunkt finnes mer enn 30 g av det i jordskorpen.

Det er ekstremt radioaktivt og så ustabilt at det aldri har lykkes å produsere nok til at man har kunnet se det med det blotte øye. Hvis man kunne produsert en stor bit, vil varmen fra stoffets enorme radioaktivitet få det til å fordampe umiddelbart.

Alt man vet er antagelser basert på plasseringen i det periodiske system, og studier av de kjemiske egenskapene i ekstremt fortynnede løsninger.

Astat ble første gang produsert i 1940 på Berkeley universitetet i USA men det hadde lenge vært forutsatt i det periodiske system.

Hva brukes astat til?

Astat finnes i forskjellige radioaktive isotoper, og det nylig funnete astat-211 anvendes i medisinsk strålebehandling av kreft. Astat må likevel brukes raskt etter at det er produsert, da det forsvinner raskt: Astats halveringstid er bare ca. 8 timer.

Video: Astat kan forbedre behandlingen av kreft

Nye oppdagelser om astats egenskaper kan vise seg å gjøre strålebehandling av kreft mer effektiv. Se video her.

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul