NASA
Christer Fuglesang

7 spørsmål til professoren

I 1992 ble partikkelfysikeren Christer Fuglesang astronaut hos Den europeiske romorganisasjonen, ESA. Han er særlig fascinert av én bestemt vitenskapsmann.

Spørsmål 1: Når visste du at du skulle bli forsker?

I løpet av det siste året av fysikkstudiene mine, på begynnelsen av 1980-tallet, ble jeg mer og mer opptatt av partikkelfysikk. Det var på det tidspunktet jeg bestemte meg for å ta en doktorgrad og forsøke meg på en karriere som forsker.

🎬 Se Christer Fuglesang fortelle om potensialet i romforskning

Spørsmål 2: Hva er din største kilde til inspirasjon?

Albert Einstein, uten tvil. Han var en helt utrolig begavelse, og arbeidet hans innen fysikk har hatt enorm betydning.

Spørsmål 3: Hva er menneskets største bragd?

At vi har forbedret levestandarden for de fleste mennesker det siste århundret, samtidig med at antallet mennesker på kloden har steget enormt. Hvis jeg skulle velge en enkelt begivenhet, så måtte det bli månelandingen.

Spørsmål 4: Hva er du mest stolt av å ha oppnådd i arbeidet ditt?

Å være en del av det teamet som var med på å konstruere Den internasjonale romstasjonen, ISS. Jeg er også stolt av å ha gjennomført en rekke eksperimenter på ISS og romstasjonen Mir – flere av eksperimentene ble senere publisert i tidsskriftet Nature.

Christer Fuglesang
© NASA

Fakta

  • Navn og fødselsår: Christer Fuglesang, født i 1957.

  • Tittel: Svensk partikkelfysiker og astronaut. Kandidatgrad i teknisk fysikk fra Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm i 1981. Tok en doktorgrad i eksperimentell partikkelfysikk ved Stockholms universitet i 1987.

  • Vitenskap: I 1992 ble Christer Fuglesang astronaut hos Den europeiske romorganisasjonen, ESA. I desember 2006 ble han den første svensken i verdensrommet på et oppdrag til Den internasjonale romstasjonen med romfergen Discovery. Christer Fuglesang har foreløpig gjennomført fem romvandringer.

  • Privat: Christer Fuglesang er gift med Elisabeth Walldie, som han har tre barn med.

Spørsmål 5: Hva er de største ubesvarte spørsmålene?

Hvordan vi skal utvikle en teori for kvantetyngdekraft – det vil si tyngdekraft beregnet ut fra prinsippene i kvantemekanikken, som blant annet er avgjørende ved beregninger av svarte hull. Blant andre spørsmål er hva mørk materie og mørk energi består av. Hvordan livet oppsto i universet, og hvordan bevisstheten oppstår i hjernen?

Spørsmål 6: Hvilken person vil du gjerne møte – død eller levende?

Den norske polarforskeren og oppdagelsesreisende Fridtjof Nansen, som i 1888 ledet den første ekspedisjonen som krysset innlandsisen på Grønland. Han var en fantastisk vitenskapsmann.

© Ritzau/Scanpix

Spørsmål 7: Hvilken vitenskapelig oppdagelse ga deg sist bakoversveis?

Gravitasjonsbølger var noe Albert Einstein regnet seg fram til at måtte eksistere for mer enn 100 år siden. At amerikanske forskere i 2015 faktisk klarte å måle de signalene, er en enestående vitenskapelig bragd.