tortur i steinalderen

Massegrav avslører tortur

Først ble skinnleggene knust, og deretter ble de slått til døde. 26 voksne og barn ble utsatt for tortur med steinklubber i tysk bondesteinalder.

16. desember 2015

Maltrakterte skjeletter etter 26 voksne og barn er helt siden 2006 blitt undersøkt av arkeologer ved universitetet i Mainz i Tyskland.

Skjelettene er fra ca. 5000 f.Kr. og funnet i en massegrav i nærheten av Frankfurt i Tyskland.

Tortur med steinklubber

Undersøkelsene røper en grufull massakre der gjerningsmennene først knuste fiendenes skinnlegger for at de ikke skulle stikke av. Deretter slo de inn skallen på dem med øks, før gjerningsmennene slengte ofrene, døde som halvdøde, i en massegrav.

Ugjerningene kan ha markert den blodige slutten på lengre tids stridigheter mellom to stammer i den tidlige bondekulturen som avløste kulturen preget av jegere og sankere.

Sprekkene i skinnleggen indikerer stump vold. Med knuste skinnlegger var det umulig for ofrene å flykte – og lettere for bødlene å avlive dem.

Jegere og bønder levde sammen

Ikke alt var knuste skinnlegger og tortur i steinalderen. Forskerne mener faktisk at jegere og bønder levde fredelig sammen – og til og med gikk til sengs med hverandre – til jegerkulturen forsvant for 4000–5000 år siden:

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: