Wikimedia Commons
Hedy Lamarr tæt på

Møt vitenskapens heltinner: Her er 6 kvinner du bør kjenne til

De har funnet bevis for en av universets store gåter, oppdaget kjernefisjon og banet veien for den teknologien som i dag gir deg trådløst nett. Likevel fikk de aldri noen nobelpris. Møt 6 vitenskapelige heltinner du bør kjenne navnet på her.

Du kjenner nok navn som Albert Einstein, Nikola Tesla og Niels Bohr. Men hva med Hedy Lamarr, Vera Rubin eller Lise Meitner?

Siden den første nobelprisen ble delt ut i 1901, har bare mellom tre og fire prosent av de gylne medaljene i fysikk, kjemi, medisin og økonomi gått til kvinner.

Men flere kvinner har stått for store vitenskapelige gjennombrudd – uten å få den prestisjetunge prisen.

Møt fem av dem her. 👇

1. Student oppdaget de første radio-pulsarene

Susan Jocelyn Bell
© Wikimedia Commons

Den britiske astrofysikeren Susan Jocelyn Bell Burnell oppdaget i 1967 de første radio-pulsarene, mens hun fortsatt var ph.d.-student ved Cambridge University.

Nobelprisen for oppdagelsen gikk imidlertid til hennes mannlige veileder, Antony Hewish, som mottok prisen i fysikk i 1974.

I 2018 mottok den den gangen 75 år gamle Jocelyn Bell en såkalt gjennombruddspris for oppdagelsen på 3 millioner dollar.

Pengepremien ønsket hun blant annet å bruke på initiativet som skulle skape mer mangfold innen forskning.

- Født 15. juli 1943

2. Glamourmodell banet veien for WIFI

Hedy Lamarr
© Wikimedia Commons

Den østerriksk-amerikanske skuespilleren, glamourmodellen og forskeren Hedy Lamarr var en pioner innen studier i såkalt spredt-spektrum-kommunikasjon:

En forløper for den teknologien vi i dag bruker i WIFI-, Bluetooth- og GPS-systemer.

Til tross for sin bemerkelsesverdige karriere innenfor forskning er hun i dag først og fremst kjent som skuespiller, blant annet for sin rolle i filmklassikere som «Samson and Delilah» fra 1949.

- Født 9. november 1914 – Død 19. januar 2000

3. Amerikansk astronom fant bevis for gåtefullt fenomen

Vera Rubin anden til venstre
© Wikimedia Commons

Den amerikanske astronomen Vera Rubin (nummer to fra venstre) var en pioner innen galaksers rotasjon, og arbeidet hennes førte til det første beviset på universets gåtefulle medspiller, såkalt mørk materie. Forstå fenomenet på 6 minutterAKKURAT HER.

I 1970-årene studerte hun og en kollega hvordan gass og stjerner beveger seg rundt i spiralgalakser. De oppdaget at gassen beveget seg for raskt i forhold til det man ville forvente. Og i den forbindelse introduserte Vera Rubin i begynnelsen av 1980-årene mørk materie som en mulig forklaring.

Hun døde i 2016 uten anerkjennelse fra Nobelprisen-komiteen.

- Født 23. juli 1928 – Død 25. desember 2016

4. Østerriksk fysiker sjonglerte med spaltede atomkjerner

Fysikeren og matematikeren Lise Meitner sto bak oppdagelsen av grunnstoffet protactinium og fenomenet kjernefisjon.

Oppdagelsen av det sistnevnte ble hedret i 1944, da nobelprisen i kjemi ble delt ut til hennes mannlige kollega Otto Hahn som også ses på bildet her.

Mange oppfatter fortsatt Lise Meitner som en av de mest toneangivende kvinnelige forskerne på 1900-tallet. Derfor er det radioaktive overgangsmetallet meitnerium navngitt til ære for fysikeren.

- Født 7. november 1878 – Død 27. oktober 1968

5: Fysikkens førstedame motbeviste «universell» lov

Den kinesisk-amerikanske fysikeren Chien-Shiung Wu fikk tilnavnet fysikkens førstedame. Og ikke uten grunn.

Gjennom karrieren sin bidro Chien-Shiung Wu blant annet med forskning innenfor partikkelfysikk og radioaktivitet.

Og fysikeren er spesielt kjent for sitt såkalte «Wu-eksperiment», der hun hjalp med å motbevise at såkalt speilings-symmetri ikke gjaldt ved svake vekselvirkninger mellom partikler. Før det trodde man at det gjaldt universelt.

I 1957 vant hennes mannlige kolleger nobelprisen i fysikk for sitt teoretiske arbeid bak studien.

- Født 29. mai 1912 – Død 16. februar 1997

6: Harvard-professor bremset lyset

Hun står ofte på toppen av listene over mulige kandidater til nobelprisen i fysikk. Men har fortsatt ikke mottatt den prestisjetunge prisen.

Den danske toppforskeren Lene Hau ble kjent i den brede offentligheten da hun klarte å bremse lysets utbredelseshastighet til 17 meter i sekundet inne i en ultrakald atomsky.

I 2001 klarte Harvard-forskeren å bremse lyset helt. Danskens arbeid framheves ofte som et av de helt store gjennombruddene innenfor fysikk.

- Født 13. november 1959