Under den siste istiden var verden dominert av store pattedyr, den såkalte megafaunaen – men i Australia var det krypdyrene som hersket øverst i næringskjeden.
Det viser studier av fossiler som er samlet inn de siste 15 årene.
Forskere fra University of Queensland i Australia har gjennomgått funnene nøye, og de konkluderer med at Australia under istiden gikk gjennom voldsomme endringer som endret dyrelivet radikalt.
Enorme krypdyr var næringskjedens herskere
Inntil for 40 000 år siden var de største rovdyrene kjempeslanger, landlevende krokodiller med lange bein og komodovaraner på 200 kilo.
Men endringer i klimaet gjorde etter hvert slutt på de store krypdyrene
Da de forsvant, var det bare mindre rovdyr som den tasmanske pungulven og den tasmanske djevelen igjen.
Det skapte ifølge forskerne en ubalanse i økosystemet som gjorde dyrelivet veldig sårbart overfor de pattedyrene mennesket senere brakte med seg.
Ulven fordrev flere arter
For omkring 5000 år siden kom dingoen, en hundelignende ulv, med mennesket fra Asia til Australia, og den fordrev pungulven og den tasmanske djevelen.
Enda vanskeligere vilkår fikk både de kjøttetende pungdyrene og byttedyrene da europeerne innførte katten og reven.
De intelligente rovpattedyrene hadde enkelt spill overfor de mindre avanserte pungdyrene, og mange lokale arter ble utryddet.
Forskerne anslår at katten og reven er skyld i at Australia har mistet opp mot 30 arter i de siste 200 årene, og de mener grunnen til den økologiske katastrofen ble lagt allerede da de store krypdyrene forsvant under istiden.