Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Krypdyr hersket i istidens Australia

Kjempeslanger, komodovaraner og krokodiller hersket over næringskjeden i istidens Australia. Det viser studier av fossiler som er samlet inn de siste 15 årene.

Shutterstock

Under den siste istiden var verden dominert av store pattedyr, den såkalte megafaunaen – men i Australia var det krypdyrene som hersket øverst i næringskjeden.

Det viser studier av fossiler som er samlet inn de siste 15 årene.

Forskere fra University of Queensland i Australia har gjennomgått funnene nøye, og de konkluderer med at Australia under istiden gikk gjennom voldsomme endringer som endret dyrelivet radikalt.

Enorme krypdyr var næringskjedens herskere

Inntil for 40 000 år siden var de største rovdyrene kjempeslanger, landlevende krokodiller med lange bein og komodovaraner på 200 kilo.

Men endringer i klimaet gjorde etter hvert slutt på de store krypdyrene

Komodovaraner på 200 kilo var blant de krypdyrene som lå øverst i næringskjeden i Australia under istiden. Senere ble de avløst av rovdyr mennesket brakte med seg.

© SPL

Da de forsvant, var det bare mindre rovdyr som den tasmanske pungulven og den tasmanske djevelen igjen.

Det skapte ifølge forskerne en ubalanse i økosystemet som gjorde dyrelivet veldig sårbart overfor de pattedyrene mennesket senere brakte med seg.

Ulven fordrev flere arter

For omkring 5000 år siden kom dingoen, en hundelignende ulv, med mennesket fra Asia til Australia, og den fordrev pungulven og den tasmanske djevelen.

Enda vanskeligere vilkår fikk både de kjøttetende pungdyrene og byttedyrene da europeerne innførte katten og reven.

De intelligente rovpattedyrene hadde enkelt spill overfor de mindre avanserte pungdyrene, og mange lokale arter ble utryddet.

Forskerne anslår at katten og reven er skyld i at Australia har mistet opp mot 30 arter i de siste 200 årene, og de mener grunnen til den økologiske katastrofen ble lagt allerede da de store krypdyrene forsvant under istiden.

Les også:

Dinosaur

4 ting du ikke visste om dinosaurer

4 minutter
Doug Hansen på Everest i 1996
Historie

1996: Dødens år på Everest

20 minutter
Fortiden

Hvor mange istider har det vært?

2 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul