Så altødeleggende er et atomangrep

Hva skjer hvis USA slipper en atombombe på størrelse med Hiroshima-bomben over hovedstaden av Nord-Korea? Med verktøyet Nukemap kan du slippe en fiktiv atombombe. Her er de verste konsekvensene.

En atombombe sender radioaktive støvpartikler opp i luften, slik at de danner en form som en sopp.

© Shutterstock

1. Ildkule smelter alt

På sekunder vil et blendende lysglimt utvide seg over byen til en ildkule med en diameter på nesten 300 m og en temperatur på over en million grader.

Alt under den vil smelte vekk i en ildstorm som forvandler mennesker til støv.

Lysglimtet er så sterkt at netthinnen vil brennes vekk hos alle som ser rett mot dem. Alt innenfor 100.000 m2 vil brenne.

2. Sjokk jevner hus med jorda

En atombombe utløser enorme mengder energi, og i et område på 0,36 km2 vil sjokket få selv betongbygninger til å kollapse.

I en storby vil det være så godt som umulig å overleve det infernoet av små og store fragmenter som vil fly i alle retninger.

3. Varme etser huden

Varmen fra bomben vil gi tredjegradsforbrenninger til alle innen et område på 11,4 km2. Sårene ødelegger alle hudlag, samt nerver og blodkar og gjør kroppen ekstremt sårbar overfor infeksjoner.

4. Stråling bombarderer kroppen

Dødelig radioaktiv stråling rammer jorda i minuttene etter at en atombombe har gått av, og alle innenfor 4,51 km2 rammes av ca. fem sievert.

Vi utsettes naturlig for 2-3 mSv stråling i året. En enkelt dose på én Sv kan gi strålingssyke og blødninger, mens fem Sv dreper halvparten av de rammede på en måned.

5. Dødelige partikler spres

En atombombe flerrer opp bakken under seg og skaper et krater. Støvpartiklene fra krateret blir radioaktive og stiger opp i atmosfæren.

Partiklene kan senere reise flere hundre kilometer med vinden.

Ifølge Nukemap vil 100.850 dø og 419.380 komme til skade i alt.