Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kjemiske analyser bekrefter bruk av giftgass

Millioner av mennesker ble myrdet i Nazi-Tysklands KZ-leirer. Arkeologene bekrefter nå at utryddelsene skjedde.

Shutterstock

Historien var slik

En hel verden reagerte med forferdelse da historiene fra de tyske utryddelsesleirene ble kjent etter krigens slutt i 1945. Det drøftes stadig blant historikere og legfolk hvem som visste hva, når og hvor mye, men alle er enige om at det var grusomt det som foregikk.

Millioner ble myrdet i regulære dødsanlegg. Barn, voksne og gamle ble stuet nakne inn i gasskamre, gassforgiftet og til slutt tilintetgjort ved kremering i høyeffektive ovner.

Auschwitz i Polen ble stående som symbolet på grusomhetene. Vi kjenner til handlingene der fra de overlevende, tyske soldater, dokumenter og de sovjetiske styrkene som befridde leiren 27. januar 1945. Likevel har noen i tiden som fulgte, begynt å tvile på om leirene eksisterte, eller omfanget av forbrytelsene.

Arkeologene sier

Arkeologer har testet noen av de mange påstandene som skeptikerne har fremsatt om Auschwitz. Den mest seiglivede – at giften Zyklon B ikke ble brukt i leiren – ble undersøkt ved analyser av veggprøver fra gasskamrene.

Auschwitz seen from above

Skeptikerne har hevdet at blåsyren (selve giftstoffet i Zyklon B) ville ha avsatt blå merker på veggene. Men ut fra kjemiske analyser må dette avvises. Gassen befant seg maksimalt 30 minutter i kamrene, et for kort tidsom til å danne avleiringer. Dessuten ble veggene vasket etter hver henrettelse fordi de var tilsølt av blod, urin og avføring.

Skeptikerne har også avvist at giftgassen ble helt ned gjennom taket på kamrene – til tross for at flere SS-folk har fortalt om fremgangsmåten. Arkeologiske undersøkelser bekrefter hullene i taket. Åpningene, som er omkranset av armeringsjern i betongen, stemmer med fotografier fra 1943 og 1944.

Granskingen og dokumenteringen av Hitlers dødsleirer fortsetter. For kort tid siden fant arkeologene ved hjelp av radar massegraver med tusenvis av lik i KZ-leiren i Treblinka i Polen.

Les også:

Camp Amache august 1942
Krig

Interneringsleirer for japanere: Utgravningen åpnet USAs verkende sår

0 minutter
Krig

Hvilken krig var kortest?

0 minutter
Krig

Hvilket slag var det blodigste?

0 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul