Verdens første prøverørsbarn

I 1978 kom det et helt spesielt barn til verden. Hun var nemlig det første barnet som var unnfanget ved kunstig befruktning under et mikroskop.

First Test-tube baby

Louise Joy Brown ble født ved keisersnitt i Oldham, Storbritannia, 25. juli 1978 som en ganske vanlig jente. Skjønt kanskje ikke helt vanlig likevel?

Louise Brown ble nemlig født som verdens første prøverørsbarn – unnfanget ved kunstig befruktning under et mikroskop. Bortsett fra det var alt normalt, og Louises to lykkelige foreldre, Lesley og John, kalte drømmebarnet sitt for ”et mirakel”.

I dag er IVF-metoden, der man blander et egg fra kvinnen med sæd fra mannen i en skål, helt vanlig over store deler av verden. Men i 1978 markerte den lille jenta på 2600 gram at vitenskapen for første gang i historien tok fullstendig kontroll over den menneskelige reproduksjonen. Det var en epokegjørende begivenhet, og jentas fødsel ga håp om en verden uten ufrivillig barnløshet.

Forsøkene skapte furore i den internasjonale pressen, og kritikerne var i harnisk. De kunne deles inn i tre hovedgrupper: De som var imot fordi det var unaturlig, de som var imot av bekymring for kvinnens sikkerhet under hormonstimuleringen som skulle frigi et egg, samt de som pekte på det etisk problematiske ved overskuddsembryoer, som betydde (og fremdeles betyr) at man skapte et potensielt liv bare for å destruere det til slutt. Det siste førte blant annet til at den katolske kirken bannlyste IVF-behandlingen.

Heftig debatt i 1970-årene

Ved inngangen til 1970-årene gikk diskusjonen spesielt høyt, og kritikerne kastet seg over professor Robert Edwards ved Cambridge University og gynekologen Patrick Steptoe ved Oldham General Hospital. For i starten mislyktes de to legene gang på gang, men i 1976 fikk de kontakt med John og Lesley Brown, som uten å lykkes hadde prøvd å få barn i hele ni år. Det var en blokkering i Lesleys eggledere, men det viste seg å være mulig å hente ut eggene med Steptoes metode. Ekteparet Brown gikk med på å forsøke den eksperimentelle behandlingen, og resultatet ble den berømte datteren Louise.

I flere dager før fødselen var sykehuset beleiret av flere enn 300 mediefolk fra hele verden. Fødeklinikken var proppfull av folk, blant annet også av observatører fra myndighetene. Alt gikk som planlagt, og like før midnatt ventet alle på en eneste lyd. Og opptaket av Louises første livskraftige vræl gikk verden rundt. Hun ble umiddelbart undersøkt, og det viste seg at alt var i orden. Legene pustet lettet ut – den minste defekt ville ha gitt kritikerne vann på møllen.

Louise Brown var og er på alle måter en frisk og sunn jente som i dag selv er mor til en liten gutt – unnfanget på naturlig måte.