Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hvordan fant man det absolutte nullpunktet?

Hvordan klarte Kelvin å finne frem til at det absolutte nullpunktet ligger ved temperaturen minus 273,15 ?C?

Shutterstock

Fysikeren William Thomson (1824–1907), som trolig er bedre kjent som lord Kelvin, er som regel den som får æren for å ha definert det absolutte nullpunktet. I en artikkel fra 1848 ivret Kelvin for å innføre en absolutt temperaturskala. Han ga på denne måten navn til temperaturenheten kelvin (K) der det absolutte nullpunktet er 0 K, tilsvarende -273,15 °C.

Alt i 1699 observerte den franske fysikeren Guillaume Amontons at gasser endrer volum ved endringer i temperaturen. Han konkluderte med at det måtte eksistere et absolutt nullpunkt der gass ikke kunne trekke seg mer sammen. I 1787 oppdaget en annen fransk fysiker ved navn Jacques Alexandre César Charles at gassenes volum reduseres med 1/273 for hver grad temperaturen senkes under 0 °C.

Av dette utledet han at gass vil reduseres til et absolutt minimumsvolum ved minus 273 grader celsius. Imidlertid var det britiske lord Kelvin som formulerte den riktige forklaringen, nemlig at molekylbevegelsen reduseres i takt med temperaturen. Det absolutte nullpunktet kan defineres som tilstanden der enhver bevegelse i materialet er opphørt.

Les også:

Vitenskapshistorie

FRA ARKIVENE: Kampen om telefonen

18 minutter
Kelvin
Vitenskapshistorie

Kelvinskala: En temperaturskala uten minusgrader

1 minutt
Historie

Levende begravet i 69 dager

15 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

passowrd_reset.form.email_help
Ugyldig e-postadresse

Skriv inn passord

Vi har sendt en e-post til med en kode
Feil: Skriv inn kode

Nytt passord

Passord er påkrevd
Vis Skjul