Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

menneskeforsøg top

3 av vitenskapens vanvittige menneskeforsøk

Helt fram til 1970-årene utførte anerkjente amerikanske leger livsfarlige og kyniske forsøk på mennesker. Handikappede, fanger og svarte var foretrukne ofre.

1. Handikappede ble smittet med virus

På institusjonen Willowsbrook State School for handikappede barn i staten New York ble omkring 60 barn bevisst smittet med hepatitt A.

Dette smittsomme viruset fører til gulsott, magesmerter, trøtthet og appetittmangel. Det ble sprøytet direkte inn i blodet på barna av legen Saul Krugman og hans kolleger ved New York University fra 1955 og frem til 1970-tallet.

Foreldrene ga tillatelse til forsøket fordi legene fortalte at de studerte en ny metode som kunne gjøre barna immune mot hepatitt for resten av livet.

2. Fanger fikk miljøgift på huden

Fanger blev brugt til menneskeforsøg.
© Rusty Kennedy/AP/Polfoto

Hudlegen Albert Kligman utsatte i årene 1956-1966 i alt 75 fanger i fengselet Holmesburg Prison i Philadelphia for den farlige miljøgiften dioksin.

Dioksin har en lang rekke skadelige virkninger på kroppen. Stoffet kan blant annet være kreftfremkallende, føre til hormonforstyrrelser og påvirke evnen til å få barn.

En av fangene, Edward ”Yusef” Anthony, har senere fortalt om hvordan legen skrellet et tynt lag hud av ryggen og dekket den med ukjente stoffer. "Jeg sa: Å Gud, ryggen min brenner. Ta det av!”.

I ukene som fulgte, var Anthony plaget av smerter og intens kløe. Han var blitt lokket til dette menneskeforsøket med penger til sigaretter.

3. Sorte ble lurt til farlig menneskeforsøk

600 fattige og dårlig utdannede sorte menn i den amerikanske staten Alabama inngikk uten å vite det i et langvarig syfilisforsøk, som begynte i 1932.

399 av mennene var allerede smittet med syfilis, mens resten fungerte som kontrollgruppe. De smittede ble aldri opplyst om at de hadde syfilis, men ble bare fortalt at de led av “dårlig blod”.

Da penicillin fra slutten av 1940-årene ble standardbehandlingen for syfilis, fikk ikke deltagerne tilbud om den nye behandling. Forsøket ble først stoppet i 1972, etter at pressen hadde rullet opp saken.

Anklaget kolleger for kyniske menneskeforsøk

I 1966 skrev den amerikanske legen Henry K. Beecher en artikkel i et anerkjent medisinsk tidsskrift. Han anklaget sine kolleger for å misbruke pasientene til farlige menneskeforsøk.

Les også:

Energi

Nye turbiner henter strøm fra Golfstrømmen

3 minutter
Biler

Vitenskapens dom: Hvor klimavennlig er elbilen?

12 minutter
Mennesket

Forskere: Ny pille skal utrydde jetlag

10 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul