Polsk kvinne spilte Anastasia i over 60 år

Anna Anderson

II februar 1920 ble en ung kvinne brakt inn på et sinnssykehus i Berlin etter et mislykket selvmordsforsøk. Hun hadde ikke identifikasjon og nektet å si hvem hun var. Først to år senere begynte hun å snakke. Nå sa hun at hun var storfyrstinne Anastasia, at hun hadde overlevd massakren i kjelleren og at hun var blitt reddet av en av de bolsjevikske vaktene. Noen av tsarens slektninger ble overbevist av hennes aristokratiske fremtoning og hennes kunnskaper om tsarfamilien. Hun klarte prøver med lurespørsmål og besto en håndskrifttest.

Kvinnen, som siden tok navnet Anna Anderson, ble likevel fra starten kalt bedrager av stort sett alle som hadde kjent Anastasia godt. Bl.a. kunne prinsessenes tante Olga overhodet ikke se noen likhet.

Anastasia

For å finne ut hvem hun virkelig var, engasjerte tsarina Aleksandras bror, Ernst Ludwig av Hessen-Darmstadt, en privatdetektiv. Han identifiserte henne som Franziska Schanzkowska – en polsk fabrikkarbeider med mentale problemer, som hadde forsvunnet på samme tid som Anderson dukket opp. Anderson holdt likevel fast på sitt. Den endelige avvisningen av hennes påstand kom i 1994, ti år etter hennes død, da en DNA-test av vevsprøver bevart fra et sykehusopphold viste at hun ikke var i slekt med tsarfamilien.