Når gikk verdens første radiostasjon på luften?

Radioen er en litt eldre oppfinnelse, men når kom den første radiostasjonen? Og hvem var initiativtageren?

Frank Conrad

Verdens første radiosending fant sted julaften 1906 da radiotelegrafistene om bord på skip i Atlanteren plutselig fanget opp stemmen til den kanadisk-amerikanske radiopioneren Reginald Fessenden og fikk høre en kvinne som sang Largo av Händel.

Frem til slutten av første verdenskrig var det mange som eksperimenterte med å sende meldinger med hjemmelagde radiosendere og -mottagere. En av dem var ingeniøren Frank Conrad, som fra 1916 sendte musikk og sportsnyheter fra sin hobbystasjon 8XK i en garasje i Wilkinsburg i Pennsylvania.

Conrad jobbet i det amerikanske elektroselskapet Westinghouse Electric Company, som fattet mulighetene i Conrads idé: For å kunne selge radioapparater måtte kjøperne ha noe å høre på. Westinghouse og Conrad begynte å samarbeide om å etablere verdens første kommersielle radiostasjon, KDKA, i Pittsburgh, Pennsylvania, USA.

Nyheter, musikk, underholdning og reklame

Dette markerte et historisk vendepunkt, for fra da av var det næringsinteressene som begynte å overta eteren fra amatørene.

Stasjonen gikk på luften om kvelden 2. november 1920 med en sending som inneholdt en miks av nyheter, musikk, underholdning og reklame. Hovedtemaet var resultatene fra valget mellom de to presidentkandidatene Warren G. Harding og James M. Cox, for stemmeantallene ble ringt inn til studioet der de ble lest opp for lytterne. Flere tusen mennesker hørte sendingen som var starten på den såkalte ”kringkastingen”, altså radiospredning til offentligheten.

I årene som kom opplevde radioen en rivende utvikling. Fra cirka 1930 var radioen et fullvoksent massemedium i USA – og godt på vei i resten av verden.