Godt skjult under trær, busker og åkre har et enormt monument fra det tidlige Mayariket ligget gjemt i årtusener i det sørøstlige Mexico, men med laserskanning av jordoverflaten fra luften, såkalt lidar, trår de menneskeskapte konturene av byggverket fram.
En forskergruppe fra University of Arizona fikk mistanke om monumentet da de gjennomgikk lavoppløselige lidarbilder tatt av meksikanske myndigheter. Forskerne seg derfor for å skanne området, som kalles Aguada Fénix, i en høyere oppløsning.
Resultatet er 3D-bilder som viser en 1413 meter lang og 399 meter bred rektangulær plattform som hever seg 10–15 meter over landskapet. Ut fra plattformen ser man konturene av veier og andre bygningsfundamenter.
Bygget av folket i fellesskap
Dateringer av karbon på stedet viser at Aguada Fénix ble anlagt for mellom 3000 og 2800 år siden. Dermed er plattformen både det eldste og det største monumentet som hittil er funnet fra Mayariket. Forskerne mener at det har blitt brukt til seremonier.
Den flate strukturen på byggverket avspeiler ifølge forskerne at det på tidlig i mayakulturen har hersket en samfunnsstruktur med stor likhet.
Plattformens størrelse og de brede veiene til den tyder på at den har blitt brukt av mange mennesker, i motsetning til de trappepyramidene, som tyder på et mer hierarkisk samfunn med en liten, mektig elite.
«I senere perioder var det mektige herskere som beordret mennesker til å gjøre arbeidet. Men dette monumentet er mye tidligere, og vi kan ikke se noen tegn på en mektig elite. Vi mener derfor at det er resultatet av en kollektiv innsats.» Takeshi Inomata, leder av forskergruppen fra University of Arizona, som oppdaget Aguada Fénix.
Forskerne har beregnet at det har tatt over ti millioner dagsverk å anlegge Aguada Fénix, så antagelig har tusenvis av arbeidere bidratt. At det har skjedd uten stram og hierarkisk organisasjon, gjør bygget enda mer imponerende.