Hvorfor gikk oldtisdsgreske menn nakne?

Nakenhet var en form for demokratisk uniform i klassisk gresk oldtid.

athletes at the gymnasion

Nakenhet ga uttrykk for et fritt sinn og demokratisk holdning i den klassiske greske oldtiden, særlig i årene 480–330 f.Kr. Man kan nesten si at nakenhet var datidens jeans, en slags demokratisk uniform som særlig selvbevisste og veltrente unge menn fra overklassen foretrakk. Den nakne kroppen var den privilegerte og intellektuelle grekerens svar på mer primitive folks tilbøyelighet til å vise frem sin rikdom i form av prangende klesdrakter.

Kroppen ble først og fremst stilt til skue i gymnasion (gymnos betyr naken), stedet der frie menn øvde opp sportslige ferdigheter og forberedte seg til militærtjenesten. Det var også universitet, bibliotek og en rettssal på stedet.

Symposier – drikkegilder med intellektuelle samtaler – ble også avholdt på gymnasion, der bare frie menn hadde adgang. Der florerte også romantiske, homoseksuelle forhold mellom voksne menn og unge gutter med perfekt, solbrun kropp og dun på overleppen. En slik kropp var det estetiske idealet. Eldre og mindre skjønne kropper forbandt grekerne med slaver, fremmede eller satyrer – som var en slags halvmennesker med hale som opptrådte i løsslupne skuespill.