Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Columbus on the shore
Fortiden - Historie

Hvor stammer røykingen fra?

Røyking av tobakk har spredt seg fra Andesfjellene, der indianerne begynte å røyke og tygge tobakksbladene.

Da den kjente oppdageren Kristoffer Columbus gikk i land i Mellom-Amerika i 1492, ble han møtt av indianere som røkte finskåret tobakk innrullet i tørkede mais- eller palmeblader. De innfødte brakte Columbus mange gaver, også noen av de primitive sigarene de selv nøt.

Forskerne tror at tobakksplanten oppsto i Andesfjellene på det søramerikanske kontinentet for 8000 år siden, men først rundt 100 f.Kr. ble indianerne de første til å røyke eller tygge tobakksbladene.

I perioden fra 470 til 630 e.Kr. bredte tobakken seg i takt med Mayarikets ekspansjon nordover til Mississippi-dalen i dagens USA. Det neste store spranget i tobakkens utbredelse sørget Columbus for ved å ta planten med til Europa, der den i første omgang bare ble populær som legeurt.

Det var først på 1600-tallet at piperøyking ble moderne i Europa, og på 1700-tallet slo snustobakken igjennom. I Spania hadde papirsigaretter vært populære fra 1600-tallet, og derfra spredte skikken seg til Russland.

Les også:

Historie

Ny oppdagelse: Arkeologer avslører Mayarikets største monument

3 minutter
human zombie
Vitenskapshistorie

VITENSKAPENS ARKIVER: Leger forvandlet pasientene til zombier

7 minutter
Vitenskapshistorie

For 75 år siden: Atombomben smeltet ørkenen til glass

16 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul