Stewardesse Vesna Vulovic

Flyvertinne overlevde styrt fra 10 000 meters høyde

FRA ARKIVENE: Den 22 år gamle flyvertinnen Vesna Vulovic overlevede mirakuløst nok et fall fra 10.160 meter da flyet hun var om bord i plutselig eksploderte over Tsjekkoslovakia.

Egentlig skulle flyvertinnen Vesna Vulovic ikke ha vært på jobb 26. januar 1972. Ved en feil ble den 22 år gamle serberen kalt på vakt i stedet for en navnesøster.

Derfor var hun blant de 28 om bord på DC-9-flyet fra København til Beograd, da flyet eksploderte 10 km over den tidens Tsjekkoslovakia.

I den snødekkede skogen der vrakdelene dumpet ned, var det et gruoppvekkende syn som møtte lokalbefolkningen som løp til: Lemlestede kropper lå spredt utover. Alt håp om å finne overlevende var så godt som umulig.

Men plutselig lød en stille jamring fra en kropp i en turkis uniform.

To ben stakk ut fra det rykende skroget, og over henne lå liket av en kollega. Mirakuløst var Vulovic den eneste som hadde overlevd styrten.

Det kostet henne tre dager i koma og 10 måneder som paralysert fra hoften og ned. Men etter flere operasjoner gjenvant hun førlighet og fikk til og med ny jobb i flyselskapet - men på bakken.

Bombeattentat eller overlagt nedskydning

Vulovic hadde absolutt intet minne om ulykken, og de svarte boksene ble aldri funnet.

Både de tsjekkoslovakiske og jugoslaviske myndighetene konkluderte med at det var snakk om et bombeattentat begått av kroatiske nasjonalister.

Men i 2009 kom to tsjekkiske journalister frem til en annen konklusjon. De tror at flyet hadde fått problemer og var ute av kurs nær et militært område med lagring av kjernevåpen.

Det tsjekkoslovakiske flyvåpenet kan derfor ha sendt et MiG-jagerfly på vingene for å uskadeliggjøre passasjerflyet, som ble betraktet som et spionfly.

Vesna Vulovic døde i 2016 i en alder av 66 år. Hun har den dag i dag verdensrekorden i å overleve det høyeste fall uten fallskjerm.