Gary Todd/Flickr/Public Domain
Mumien Lady Dai i glaskiste

Verdens kanskje best bevarte mumie hadde fortsatt blod i årene

Under en byggeplass i Kina gravde arkeologer fram et overdådig familiegravsted. Her lå adelskvinnen Xin Zhui begravd, og hun er fortsatt en av verdens best bevarte mumier.

Selv om hun er 2100 år gammel, ser mumien ved navn Xin Zhui fortsatt svært så livaktig ut.

Faktisk er liket av den kinesiske adelkvinnen så godt bevart at mesteparten av bløtvevet i kroppen fortsatt er intakt. Det pleier å ha råtnet vekk på de fleste mumier som har ligget så lenge i jorden.

Folk valfarter til Hunan-provinsens Museum i Kina fordi overtroen tilsier at 2100-åringen skjuler på en hemmelighet om hvordan man holder seg ung.

Mange lag av lakk og silke bevarer adelskvinnen

Det er flere teorier om hvordan Xin Zhui har holdt seg så godt i mer enn to årtusener.

Den kinesiske kvinnen, som levde og døde under Han-dynastiet (fra 206 f.Kr. til rundt år 9 e.Kr.), lå innkapslet i hele fire lakkerte kister. Den ytterste kisten var rikt utsmykket med et silkemaleri.

I tillegg var kroppen til adelskvinnen pakket inn i hele 18 lag silke.

Kisten var også fylt med en mystisk klar væske som ble svart i møte med oksygen. Noen forskere mener det er en spesiell kinesisk urtemikstur som skal hindre forråtnelse, mens andre mener at det bare var kroppsvæske fra Xin Zhui.

Lufttett kiste holder forråtnelse i sjakk

Silken og kistene har utgjort en beskyttelse mot mikroorganismene som skiller ut enzymer som bryter ned cellene i den døde kroppen – og dermed får den til å råtne.

Kistene har vært lufttette på grunn av lakken, og det har vært veldig lite varme og fukt i Xin Zhuis omfangsrike innpakning.

Mikroorganismene har hatt ekstremt dårlige levekår, og det har holdt forråtnelsen i sjakk.

Indtørret hånd på mumie

Markise Dais mumie er så godt bevart at mye av kroppens bløtvev fortsatt er intakt. Det er fortsatt størknet blod i årene på adelskvinnen som døde for mer enn to tusen år siden.

© Gary Todd/Flickr/Public Domain

Familiegravsted dukket opp under byggeplass

Markise Dai, som var adelstittelen til Xin Zhui, ble funnet under utgravinger på en byggeplass på 1960-tallet.

I løpet av det neste tiåret gravde arkeologer fram en overdådig familiegravplass nær byen Changsha i Hunan-provinsen.

Her lå markisen og mannen hennes, markien, begravd, og et tredje gravsted tilhørte en yngre mann som antagelig har vært en sønn eller svoger.

Gravkamrene inneholdt også tusenvis av gjenstander fra Han-dynastiet, blant annet silkedokumenter og lakkforseglede beholdere med gamle urtemedisiner.

Godt bevart lik forteller om både liv og død

Første gang markise Dai ble undersøkt, var organene hennes fortsatt intakte og leddene bøyelige, og hun hadde tydelige ansiktstrekk og til og med øyenbryn og nesehår.

Hun hadde fortsatt størknet blod i årene, og den hårtynne lungenerven var også bevart. Det har fått forskere til å si at 2100-åringen nesten ser ut som en nylig avdød på obduksjonsbordet.

I en studie fra 1996 fant forskere også ut hva som trolig drepte adelskvinnen.

De oppdaget nemlig 138 ikke-fordøyde melonfrø i spiserøret og magen til markise Dai, og det betyr at hun har spist melon høyst en time før hun døde.

De fant også en blodpropp i årene hennes, gallestein og spor etter diabetes, overvekt og høyt kolesterol og blodtrykk.

Obduksjonen tyder derfor på at adelskvinnen døde 50 år gammel av hjerteinfarkt etter et overdådig liv med store mengder fet mat.