Taxisjåfør skal løse mumiens hemmelighet – med sin egen kropp

Den engelske taxisjåføren Alan Billis ga forskerne en viktig brikke til puslespillet om preparering av mumier da han ga sitt legeme til et usedvanlig eksperiment.

FRIVILLIG MUMIE

Den uhelbredelig syke taxisjåføren Alan Billis meldte seg til å bli mumifisert etter sin død.

© Ritzau / PA

Før sin død ga den uhelbredelig syke taxisjåføren Alan Billis fra den engelske byen Torquay forskerne et uvanlig løfte: Når han døde, ville de få lov til å balsamere legemet hans som en egyptisk mumie.

Billis svarte på en avisannonse rykket inn av kjemikeren Stephen Buckley fra York University. Buckley søkte etter en person som var villig til å donere legemet sitt til eksperimentet.

Like etter at Billis døde, i januar 2011, gikk patologene i gang med prosessen, som varte i flere måneder.

Slik ble Alan balsamert:

Mumieoppskriften har gått tapt

Eksperimentet skal bidra til å avklare hvordan de gamle egypterne kunne balsamere mumier slik at de holdt seg i tusenvis av år.

Oppskriften på balsameringen har vært kjent i store trekk, for den greske forfatteren Herodot beskrev prosessen i 450 f.Kr.. Mange detaljer har likevel gått tapt.

Et av de åpne spørsmålene er bruken av natron, en saltblanding av natriumkarbonat, bikarbonat, natriumsulfat og klorid som finnes i store mengder i blant annet Wadi El Natrun, Natrondalen, i den nordlige delen av Egypt.

Herodot skriver at kroppen ble «lagt i natron» og «fullstendig dekket», noe som har fått forskerne til å anta at kroppen ble dekket av den tørre, ubearbeidede natronen og dermed tørket ut.

Alans tørre kropp kan gi forskerne svar

Under en røntgenfotografering av en mumie oppdaget Stephen Buckley imidlertid saltavleiringer i mumiens vev. Avleiringerne ville ikke kunne oppstå ved bruk av tørr natron, men bare hvis kroppen ble senket ned i en natronløsning.

For å teste teorien sin balsamerte Buckley smågriser i et skur i hagen, og etter en rekke kjemiske prøver kunne han konstatere at laken avsatte den typen av saltdepoter som han hadde sett på røntgenbildene.

Om metoden som blir brukt på Billis virker, vil tiden vise. Mumien blir nå oppbevart på Gordon´s Museum under King´s College i London. Her vil forskere ved hjelp av røntgenfotograferinger og prøver løpende holde øye med tilstanden.