Vet vi hvordan egypterne lagde mumiene?

Kjenner vi den nøyaktige prosessen som egypterne brukte for å lage en mumie? Stemmer det at hjernen ble trukket ut gjennom nesen?

mumie, egyptisk, sarkofag

Vi vet ganske nøyaktig hvordan de gamle egypterne foretok mumifiseringer. Den beste beskrivelsen er lagd av den greske historikeren Herodot, som var til stede ved en balsamering rundt år 450 f.Kr. Sammen med nyere undersøkelser av mumier gir den forskerne et godt bilde av hvordan egypterne forberedte de døde til den videre reisen.

Mumifisering i praksis

To amerikanske forskere, anatomen Ronn Wade og egyptologen Bob Brier, testet nylig disse kunnskapene i praksis. På liket av en eldre mann som hadde donert kroppen sin til formålet, utførte de rett og slett en perfekt rekonstruksjon av en mumifisering.

Prosessen består kort fortalt av at hjernen blir tatt ut, organene blir fjernet, og liket blir balsamert og svøpt i lerret. Wade og Brier kopierte de gamle egyptiske redskapene til minste detalj og skaffet til og med natron og palmevin fra Egypt. Egypterne trakk faktisk hjernen ut gjennom nesen, og dette viste seg å være den vanskeligste delen for de to forskerne. For å få ut hjernen måtte de hakke den i stykker med en krok gjennom nesen, slik at den fløt ut gjennom neseborene. Deretter fjernet de alle organer unntatt hjertet gjennom et 8–9 cm langt snitt i magen og vasket liket i palmevin.

Selve balsameringen besto i å tørke ut liket med mineralet natron for å hindre kroppens naturlige forfall. Forskerne plasserte poser med natron både inne i liket og dekket det med natron utenpå, og deretter lå liket og tørket i 35 dager. På dette tidspunktet hadde mineralet sugd opp så mye væske at vekten av liket var mer enn halvert. De to forskerne lot nå liket ligge i ytterligere noen måneder, og til slutt forbandt de det i kilometervis med lerretsstrimler. Etter oldegyptisk tradisjon var liket nå klar til å reise videre mot gjenfødselen.