Oldtidens Egypt var pionerene bak skjønnhetsindustrien

© depositphotos

Man har lett for å tro at skjønnhetsindustrien er et produkt av den moderne verden. Men skjønnhetsprodukter og sminke har vært en stor del av samfunnet siden oldtidens Egypt. Dette kan ha lagt grunnlaget for hvordan skikken rundt sminke utviklet seg gjennom årene og i dag har vokst til en av verdens største industrier blant forbrukere.

Matas er en av de i dag som tilbyr et bredt utvalg produkter innen ansikts- og kroppspleie. Her skal vi se nærmere på hvordan skikken rundt sminke utartet seg i oldtidens Egypt og samtidig se på hva slags utstyr og materialer de brukte for å skape de ikoniske lookene med kraftig kajal og sterke farger.

Praksisen rundt renslighet

For å se nærmere på rutinene rundt skjønnet og å ta seg bra ut, må vi først se på kulturen rundt renslighet og hvor viktig dette var i oldtidens Egypt. Like viktig som det er for oss å ta vare på egen velvære og bruke deilige kroppsprodukter fra Matas.no, var det også viktig for egypterne i oldtiden å ta vare på egen hygiene gjennom jevnlig vask.

Det var like vanlig i alle lagene av samfunnet å vaske seg jevnlig. De lavere klassene vasket seg som regel i elver og kanaler, mens høyere klasser hadde tilgang til private bad. Blant de høyere klassene var det samtidig vanlig å bruke såper med deilige dufter. For prestene var det spesielt vanlig å holde seg ren for å bruke mye tid i templene, men alle måtte overholde strenge regler for renslighet før de gikk inn i ethvert tempel.

Samtidig pleide mange av oldtidens egyptere å fjerne hårvekst for å unngå lus, og bruk av krem for å beskytte seg mot solen var minst like vanlig. Like vanlig som det er for de fleste å handle kosmetikk og kroppspleie, blant annet hos Matas, hadde de aller fleste egyptere på den tiden, uavhengig av klasse eller rang, tilgang til en eller annen form for hudpleieprodukter, noe som gjorde dette til en naturlig del av kulturen.

Bruk av sminke og produkter

Skjønnhetsrutinene i oldtidens Egypt ble tatt veldig seriøst og var en viktig del av kulturen. Det ble brukt som et statussymbol, til rituelle og praktiske formål, og så klart for å fremme eget utseende. Sminke var utbredt å bruke blant både kvinner og menn, og begge kjønn fra alle klasser brukte både eyeliner, rouge, øyenskygge og leppestift til ulike formål.

Blant velstående egyptiske kvinner var det også vanlig å bruke deodorant, parfyme, ansikts- og kroppsbehandlinger laget av melk og honning, skrubber laget av salt fra Dødehavet, mykgjørende oljer til huden som ble tilført deilige dufter og naturlig hårfjerning med voks ved bruk av melk og sukker. Som med dagens moderne rutiner for kropps- og ansiktspleie fra Matas, kan man nesten si at oldtidens Egypt la grunnlaget for hvordan vi tar vare på oss selv i dag.

Disse omfattende hudpleierutinene blant kvinner var kun forberedelsene før de la sminken. Som sminkeprodukter var det vanlig å bruke blant annet malakitt, galena og kohl rundt øynene laget av grønn malm fra kobber og mørkegrå malm var svært utbredt, samtidig som det er funnet spor av rød oker brukt som rouge og annen ansiktsmaling. Skjønnhetsrutinene var altså ganske like som mange av oss bruker i dag.