Nefertiti kan være begravet med Tutankhamon

Nefertiti ligger muligens begravet bak hemmelig dør i Tutankhamons grav.

Nefertiti er gravlagt med Tutankhamon

Generasjoner av forskere har viet livet til jakten på en av oldtidens mest berømte og gåtefulle kvinner, den egyptiske dronningen Nefertiti som døde for over 3300 år siden. Men nå kan jakten kanskje avblåses.

Den britiske arkeologen Nicholas Reeves har lansert en oppsiktsvekkende teori – hun skjuler seg bare få meter fra en annen stor stjerne i oldtidens Egypt, guttekongen Tutankhamon.

Nefertiti kan skjule seg bak spøkelsesdør

Nicholas Reeves, som er forsker ved University of Arizona i USA, har inngående gransket skanninger av veggene i Tutankhamons gravkammer, og under pussen på veggene mener han å ha funnet to ”lønndører” i form av konturer etter åpninger som er blitt murt igjen og dekket med puss.

Reeves' teori går ut på at den ene av disse dørene leder inn til et lager, men den andre – den på nordveggen – fører inn til et urørt og hittil ukjent gravkammer som inneholder de jordiske restene av Nefertiti.

Arkeologen hevder at graven sannsynligvis opprinnelig ble anlagt til Nefertiti, som var Tutankhamons stemor eller kanskje til og med hans mor, og at dronningens gravkammer derfor kan vise seg å være langt mer overdådig enn Tutankhamons.

Illustrasjon. Igjenmurte dører fører til Nefertiti

I Tutankhamons gravkammer har Nicholas Reeves funnet konturene etter to dører som senere er blitt murt igjen. Arkeologen tror at de to ukjente dørene leder inn til Nefertitis grav og til et lagerrom:

  1. Tutankhamons gravkammer

  2. Nefertitis grav

  3. Lagerrom

Nefertiti ville til sengs med fienden

Om det skjuler seg et spektakulært funn i et hemmelig gravkammer, vil videre undersøkelser vise. Men hvis det er snakk om Nefertitis grav, er sjansene store. For det var nettopp det Nefertiti var – spektakulær.

Hun var like vakker som livet hennes var dramatisk. Kom under huden på den berømte dronningen i vår gripende beretning om hennes desperate forsøk på å redde seg selv etter sin mann farao Akhenatens død: