Aztekerne rekordholdere innen menneskeofring

Makabert funn i Mexico, det hittil største arkeologiske vitnesbyrdet om blodig ritual.

aztec skulls

Blodet sprutet og hodene rullet da aztekerne for omkring 500 år siden gjennomførte et bredt anlagt og ytterst makabert ritual i sitt viktigste tempel, Templo Mayor, i Mexico City. Ved en egen offerstein i tempelet – der aztekernes viktigste seremonier fant sted – har arkeologer avdekket 50 kranier og over 200 kjeveben. Ifølge forskerne stammer benrestene fra en og samme menneskeofringsseremoni, og i antall overgår dermed funnet alle tidligere funn av denne typen.

Hodene brukt i seremonier

Kraniene og benrestene kommer fra kvinner og menn i alderen 20–35 år. Forskerne mener at ofrene ble halshugd på offersteinen, og at hodene deretter spilte ulike roller i forbindelse med forskjellige seremonier.

Fem av kraniene lå skjult under offersteinen, mens alle de andre lå i en svær haug oppå steinen. De fem skjulte kraniene var blitt påført store hull i tinningene slik at de kunne tres på en lang stokk og stilles til skue på et enormt trestativ – en såkalt tzompantli – rett ved siden av Templo Mayor.

"Noen av de 45 kraniene som lå oppå offersteinen, var blitt bearbeidet for å lage kraniemasker. Imidlertid ble de aldri ferdigstilt," forklarer Raul Barrera, en av arkeologene som deltok i utgravingen av funnet.

De mange benrestene ble funnet under en omfattende restaurering av Templo Mayor, som ligger i sentrum av Mexico City.