Når begynte man å bruke undertøy?

Lendekledet har vært brukt gjennom årtusener, mens ekte undertøy ble kjent i middelalderen.

Egyptian scroll

Den første versjonen av undertøy var lendekledet, som har vært i bruk i årtusener. Akkurat hvem som først fant på å knytte en bit stoff rundt hoftene, er mer uvisst. Men det er et faktum at lendekledet fungerte som både yttertøy og undertøy for først huleboere og deretter for oldtidskulturer som egypterne, grekerne og romerne.

Først i middelalderen begynte man etter hvert å gå med undertøy, inspirert av samfunnets overklasse som bar tøystykker under yttertøyet.

Kvinnens serk og mannens kjortel fungerte som en slags indre løs bekledning direkte på kroppen. Menn var dessuten også iført en brok som var et løstsittende poselignende plagg. Den minnet først om et par bukser, men ble med tiden mindre og mer stramtsittende, helt til broken rundt 1450 lignet et lendeklede.

På 1500-tallet ble korsett og underskjørt en del av kvinners klesdrakt, og på 1800-tallet ble det vanlig for både menn og kvinner å bruke underbukser.

Mennenes var lange og smale, mens kvinnenes var løse og åpne i skrittet og nådde til rett under knærne. Den franske dronningen Katarina Medici brukte visstnok underbukser allerede på 1500-tallet.