Ötzi reconstructed

Ötzi er blitt rekonstruert

Nå viser forskerne oss hvordan steinaldermannen så ut.

3. oktober 2011

Han har vært død i 5300 år, men får nå nytt liv. Steinaldermannen Ötzi er nå ut fra CT-skanninger, røntgenbilder, DNA-analyser og skjelettanalyser blitt rekonstruert i sin helhet mer nøyaktig enn noen gang før.

Ötzi døde høyt oppe i fjellet mellom Østerrike og Italia og lå dekket av is helt til to fjellvandrere fant ham i 1991. Nå har to nederlandske rekonstruksjonseksperter, Adrie og Alfons Kennis, bygd ham opp ut fra undersøkelser av kroppen og vår tids kunnskap om hvordan menneskets ansikt, hender og hud ser ut når man lever utendørs. Det ga et bilde av en værbitt, velbygd og ikke minst muskuløs mann.

At Ötzis øyne var brune og ikke blå som hittil antatt, følger av nye DNA-analyser. Mørk brun hårfarge er utledet av funnet av et par hår fra luen Ötzi var iført da han døde.

Fordi Ötzi døde som følge av en pil som såret ham i skulderen, ville rekonstruktørene gi modellen et jaget og usikkert ansiktsuttrykk i stedet for å fremstille Ötzi som en trygg og overlegen fjellvandrer. De valgte også å vise ham med bar overkropp slik at vi kan se hvor muskuløs og sterk han var.

Mumified Ötzi

I realiteten var det livstruende å gå med bar overkropp i de snødekte Alpene, og steinaldermannen var da også godt kledd i dyreskinn og med lue og en isolerende gresskappe da han døde.

Ötzi var 159 cm høy og cirka 45 år da han døde. Det er flere teorier om hvilke omstendigheter som førte til at han lå død i fjellet. En av dem går ut på at han ble forfulgt av fiender, ble såret og falt om og etterlatt for dø en langsom og smertefull død i ensomhet.

reconstructing Ötzi

En annen teori hevder at han ble fraktet opp i fjellet etter sin død for å bli gravlagt. De som støtter teorien, argumenterer med at mageinnholdet omfattet pollen fra planter som blomstrer om våren, noe som passer dårlig med at isen Ötzi var omgitt av, inneholdt pollen fra sensommerblomstrende planter.

Ötzi døde om våren, men ble stedt til hvile på sensommeren, sier bl.a. professor ved nasjonalmuseet for forhistorie og etnologi i Roma, Luca Bondioli.

Hvis Ötzi ble båret opp fra lavlandet for å bli gravlagt, var han kanskje en betydningsfull høvding, mener tilhengerne av denne teorien.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: