Neandertaler ble første drapsoffer

Neandertaler ble myrdet

Etter 430 000 år viser CT-skanninger at en neandertaler ble myrdet av to harde slag i pannen med et tungt våpen.

4. september 2015

To harde slag i pannen med et tungt våpen ble for 430 000 år siden en ung neandertalers bane.

Det har en internasjonal forskergruppe kommet frem til etter å ha undersøkt de jordiske levningene etter en neandertaler som ble funnet i 1984 i en hule i Nord-Spania.

Neandertaler døde av slag

Forskerne rekonstruerte kraniet av 52 biter ved hjelp av en CT-skanning i 3D. Deretter analyserte de skadene og fant ut at hullene var forårsaket av et og samme våpen. De så også at neandertaleren fikk to slag, og at kraniet senere ikke hadde grodd. Offeret døde altså av slagene.

I tillegg til drapsofferet fant forskerne restene av 27 andre neandertalere i hulen, som bare kan nås gjennom en 13 meter dyp sjakt. Undersøkelser viste at verken rovdyr eller jordskjelv kan ha drept de 27 andre, noe som betyr at de enten falt ned eller ble kastet i hulen med overlegg.

Neandertalerkranium i CT-skanner

En forskergruppe som analyserte et neandertalerkranium ved hjelp av CT-skanning, fant ut at eieren av kraniet omkom etter to harde slag mot pannen. Forskerne analyserte både form og vinkler på de to skadene:

1: De to hullene avslørte at formen og størrelsen på de to skadene er så godt som identiske og derfor må skyldes det samme våpenet.

2: Vinkelen som morderen slo fra, viser at det var snakk om to separate slag.

Neandertalere hadde følelser

Kanskje ble denne neandertaleren offer i et sjalusidrama. Nyere forskning viser nemlig at neandertalere hadde flere følelser enn vi hittil har tillagt dem. Les mer i artikkelen om huleboernes følelsesliv:

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: