Animal bones

Lucy var verdens første slakter

Nye funn viser at menneskets stamfedre brukte redskaper allerede for 3,4 millioner år siden – eller 800 000 år tidligere enn hittil antatt.

29. november 2010

Under utgravninger i Afar-regionen nordøst i Etiopia gjorde en multinasjonal forskergruppe en overraskende oppdagelse: På to cirka 3,4 millioner år gamle knokler etter dyr fant de skjæremerker som kan tyde på at våre fjerne forfedre begynte å bruke steinredskaper og slakte dyr omkring 800 000 år tidligere enn man har regnet med.

Dermed var det heller ikke Homo habilis – også kjent som ”handyman” – som først lærte seg den epokegjørende atferden. Æren bør heller gå til arten Australopithecus afarensis, som er best kjent fra det berømte fossilet som fikk kjælenavnet Lucy, og de oppsiktsvekkende dyreknoklene ble da også funnet noen hundre meter fra stedet der forskere i 2000 avdekket Selam, Lucys mulige avkom – en ung Australopithecus afarensis som levde i området for omkring 3,3 millioner år siden.

Closeup of animal bones

Til nå har man trodd at Lucy og artsfrendene var vegetarer og ikke brukte redskaper.Men de nye funnene har ifølge antropolog Zeresnay Alemseged ved California Academy of Sciences i San Francisco, USA, gjort at tiden nå er moden for å justere lærebøkene.

Imidlertid tør han ikke gjette på hva slags kjøtt som sto på menyen. Men den ene benbiten er et ribben fra et dyr på størrelse med en bøffel, mens den andre er et hofteben fra et dyr på størrelse med en geit. Benrestene viser tydelige skjære- og slagmerker etter steinredskaper som ble brukt til å skrape kjøttet av benet og knuse det for å komme til den næringsrike benmargen.

Fakta

Lucy og artsfrendene levde i Afar-regionen i vår tids Etiopia i Afrika. De nye knokkelbitene ble funnet i det samme området av kontinentet.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: