Tema

Kroppen din forteller om fortiden

TEMA: Blodige slåsskamper har formet kinnbeina dine. Forandringer i klimaet har diktert bredden på neseborene. Og endringer i kostholdet for mer enn 10.000 år siden kan høres på språket ditt i dag. Overalt på kroppen din finnes det spor fra forfedrenes drifter, nederlag og seire. Og forskerne er nå i gang med å avdekke de dramatiske historiene som gjemmer seg bak alt fra tykkelsen på pannebeinet til fargen på øynene. Bli med på rundtur i kroppen i vårt tema - og reis tilbake til en fjern fortid der evnen til å få gåsehud kunne være forskjellen på liv og død.

Ansiktet er ditt beste våpen
Kroppen

Ansiktet er ditt beste våpen

Ansiktets primære formål er å påvirke dine medmennesker – slik lyder en ny teori om ansiktets funksjon. Andre holder fast ved at ansiktsuttrykk i stedet avspeiler våre innerste følelser. Nå holder forskningen endelig på å løse ansiktets gåter.

15 Minutter

Hva er gåsehud?
gåsehud vann
Kroppen

Hva er gåsehud?

Både kulde, skrekk og nytelse kan framprovosere de små harde knoppene på kroppen. Men hvorfor får vi gåsehud, og hva er det godt for?

3 Minutter

Evolusjonen kan gå baklengs
Evolution
Evolusjon

Evolusjonen kan gå baklengs

Forskning viser at evolusjon ikke bare går framover, men at dyr kan hente fram trekk som deres forfedre mistet for flere hundre millioner år siden. Dermed hopper evolusjon frem og tilbake i langt høyere grad man tidligere trodde. Og fenomenet ser vi hos mennesker også.

15 Minutter