Asiatiske hulemalerier er blant verdens eldste
Datering av indonesiske hulemalerier viser at vi utviklet kreative evner før utvandringen fra Afrika.

Urtidsmennesket lagde hulemalerier
Et avtrykk av en hånd og 13 andre hulemalerier på øya Sulawesi i Indonesia har kastet nytt lys over menneskets utviklingshistorie.
De til nå eldste hulemaleriene er 35 000–40 000 år gamle og funnet i Europa. Derfor har forskerne hittil ment at evnen til å tegne utviklet seg hos fortidsmennesket etter utvandringen fra Afrika.
Asiatiske hulemalerier like gamle som europeiske
Nå har forskerne datert hulemaleriene i Indonesia og påvist at de er minst like gamle som de europeiske. Nå tror fagfolkene i stedet at de kreative evnene fulgte med i bagasjen da urtidsmennesket la Afrika bak seg.
Nesten 40 000 år gamle håndavtrykk
Alt i 1950-årene ble de indonesiske hulemaleriene oppdaget, men da feilaktig antatt å være bare 10 000 år gamle.
Nye og nøyaktige dateringsmetoder har vist at håndavtrykket er det eldste i sitt slag og minst 39 900 år gammelt. En tegning av et hjortesvin er minst 35 400 år gammel. Tegningen er dermed et av verdens tidligste figurative bilder.
Uran avslører alderen
De indonesiske hulemaleriene ble datert ved hjelp av små kalkbobler som med tiden danner seg på maleriene. Kalkboblene inneholder uran som henfaller og omdannes til bly. Ved å måle blymengden kan forskerne beregne når maleriene ble skapt.
Forskerne måler henfallet av radioaktivt uran i laget rett under pigmentet fra malingen og i laget rett over. Slik kan forskerne datere tegningene.
Hulemalerier i 3D
De berømte hulemaleriene fra Chauvet-hulen ble funnet i 1994, og de neste 20 årene var det bare ganske få forskere som hadde adgang til å studere de unike maleriene på grunn av at de var så skjøre. Ny 3D-teknologi endret dette. Nå kan forskere fra hele verden studere maleriene hjemme ved skrivebordet. Les hvordan her.