A. Austin

Forskere har teori om tatoveringer på to egyptiske mumier

Hud fra to mumifiserte egyptiske kvinner tyder på at tatoveringer på korsryggen har blitt brukt i over tre tusen år.

Alle som var på en strand på slutten av 1990-tallet, kjenner til fenomenet: tatoveringen på korsryggen som på engelsk har fått navnet «tramp stamp».

Gevirlignende tatoveringer av varierende størrelser prydet nemlig den nedre delen av ryggen på mange unge kvinner.

Trenden har imidlertid dabbet av, og man kunne derfor fristes til å tro at det var en enslig svale. Men det stemmer ikke.

Det viser funnet av to mumifiserte kvinner i den egyptiske oldtidsbyen Deir el-Medina, som ligger ved bredden av Nilen.

Infrarød teknologi og rekonstruksjoner

Selv om den ene kvinnen ble funnet for rundt hundre år siden, har forskerne først nylig oppdaget svart misfarging på deler av huden hennes.

Rett over rumpeballene hennes har de nemlig funnet konturene av et bånd som viser geometriske figurer som blant annet er kjent fra takene i den tidens graver.

Tatovering på mumie

Rekonstruksjonen av tatoveringen viser et bånd som består av figurer som blant annet er kjent fra takene i den tidens graver. Den svarte delen av tatoveringen var det som kunne ses ved analysen.

© A. Austin

Den andre mumien forskerne har analysert, ble funnet i 2019, men her var det ikke tegn til tatoveringer ved første øyekast.

Ved hjelp av infrarød fototeknologi oppdaget forskerne likevel en tatovering på korsryggen.

Tatoveringen var ikke lik den de fant på den andre kvinnen, men viste derimot et mønster som leder tankene mot vann og planter.

Betydning av motiver

Plantene og elementet vann gjør at forskerne mener tatoveringene kan representere Nilens bredder, som kvinner blant annet oppsøkte for å lindre smerter under menstruasjon og graviditet.

Ser man nærmere på tatoveringen, ser man også et såkalt horusøye over vannet, som er et egyptisk symbol for blant annet helhet, helse og kontinuitet.

Lændetatovering på egyptisk mumie.

Forskerne måtte bruke et avansert infrarødt kamera for å rekonstruere denne tatoveringen. De mener at den forestiller vann og planter, og at det hele overvåkes av Horus’ øye.

© A. Austin

De to tatoverte kvinnelige mumiene er ikke de eneste i sitt slag. Den første ble funnet i 1891, og siden den gang er ytterligere sju mumier, inkludert de to siste, blitt funnet bare i byen Dier el-Medina.

Noen av mumiene har også tatoveringer på halsen og hoftene. Forskerne har for eksempel funnet en tatovering på hoften av en av mumiene som ser ut som den egyptiske guden Bes, som blant annet ble betraktet som en slags beskytter av gravide kvinner.

Nefertiti buste

Nefertiti-bysten som ble funnet i faraoen Aknatons hovedstad Amarna 6. desember 1912. Bysten befinner seg i Neues Museum i Berlin.

© Philip Pikart/Wikimedia

Les også:

Det interessante er, ifølge forskerne som står bak studien, at mange av tatoveringene befinner seg i området rundt hoftene og korsryggen, noe som tyder på at de kan ha vært tenkt som en form for beskyttelse mot smerter forbundet med graviditet.

De peker samtidig på at antallet mumifiserte kvinner med tatoveringer fortsatt er for begrenset til at man kan trekke endelige konklusjoner på feltet.