nb_u15 Little Foot

Et overraskende gammelt fortidsmenneske

En forsteinet menneskelig stamfar som ble funnet for 21 år siden i Sør-Afrika, har vist seg å være blant de eldste apemenneskene.

9. april 2015 av Carsten Nymann

I 1997 fant paleontologen Ron Clarke de forsteinede restene av et apemenneske i en 30 meter dyp hule på den sørafrikanske høysletten. Clarke døpte ham Little Foot.

Clarke skjønte tidlig at Little Foot var en Australopithecus, men frem til nå har ingen riktig visst hvor gammel Little Foot var.

Ved å måle aluminium- og berylliumisotoper i mineralet kvarts i bergarten der Little Foot ble funnet, har forskerne nå fastslått at apemennesket døde for 3 670 000 år siden.

Little Foot lå helt innkapslet i stein og ble hugd løs med et lite instrument som kalles en gravørpenn. Foto: Scanpix.

Strid om slektskapet

En nøyaktig alder er viktig slik at Clarke og andre paleontologer som forsker i funnet, kan fastslå hvilken art Little Foot tilhører.

Clarke mener at Little Foot tilhører en omstridt art kalt Australopithecus prometheus, mens andre forskere mener at den tilhører arten A. africanus.

Levde samtidig med Lucy

Nå som forskerne kjenner alderen, vet de også at Little Foot levde samtidig med et annet kjent funn, nemlig østafrikanske "Lucy", som tilhører en tredje art.

Nærmere undersøkelser vil avklare hvor i stamtreet Litte Foot passer inn, men inntil videre konstaterer Clarke og co. at dateringen indikerer at en mengde forskjellige arter av apemennesker var spredt utover Afrika tilsynelatende svært tidlig i evolusjonen.

Little Foot rister i stamtreet

Little Foot har skapt overskrifter før også. Det nesten komplette skjelettet beviser blant annet at tidlige apemennesker gikk oppreist i trærne:

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: