Bronsealderpike reiste rundt som toppløs danser

En av de mest berømte personene fra Danmarks oldtid, Egtvedpiken, var muligens en omreisende rituell danser. Nye kjemiske analyser har avslørt den unge bronsealderkvinnens herkomst og reiseaktivitet.

Egtvedpiken top

For 3400 år siden døde en pur ung kvinne og ble gravlagt i en fornem gravhaug i den sørjyske byen Egtved. "Egtvedpikens" grav ble funnet i 1921, men det er først nå at forskerne for alvor er kommet på sporet av hvem den unge kvinnen var.

Bronsealderkvinnen, som ikke var mer enn 16–18 år da hun døde, ble lagt i graven med et skjørt av snorer og en svært kort ulltrøye. På den bare magen lå det en stor, rund belteplate med spiralmønster – et symbol for Solen, som spilte en hovedrolle i bronsealderens religion.

Egtvedpiken slo muligens flikkflakk toppløs

Det er nettopp påkledningen som gir en ide om hvem den unge kvinnen var. Arkeologene har tidligere funnet små bronsealderfigurer av kvinner iført samme type snoreskjørt. Kvinnene er toppløse og bøyer seg helt bakover i en slags flikkflakk. Forskerne mener derfor at Egtvedpiken kan ha vært rituell danser i datidens solkult.

Egtvedpiken kan ha danset rundt toppløs i snoreskjørt og slått baklengs flikkflakk, som denne figuren fra bronsealderen.

Nye analyser av innholdet av grunnstoffet strontium i kvinnens hår, negler og tenner har avslørt at Egtvedpiken ikke var av dansk herkomst. Sannsynligvis vokste hun opp mange hundre kilometer unna, i Schwarzwald i Sørvest-Tyskland, og reist hyppig i de siste to årene av sitt liv.

Reiste rundt til religiøse seremonier

Reiseaktiviteten stemmer godt overens med teorien om at kvinnen var en danser eller prestinne som kan ha reist rundt for å delta i religiøse seremonier. En annen mulighet er at Egtvedpiken var en tysk stormannsdatter som kom til Danmark for å bli gift med en lokal høvding.