Neandertalerhjerner vokste fram i petriskål
Neandertalgener utgjør i gjennomsnitt 1–4 prosent av europeeres DNA. Ved å søke i en database kan forskere imidlertid peke ut såkalte cellekulturer – altså celler som holdes kunstig i live utenfor kroppen – som til sammen rommer 20 prosent av neandertalernes arvemateriale.
Den nye studien er basert på cellekulturer fra en ny biobank over menneskelige stamceller, Human Induced Pluripotent Stem Cell Initiative. Forskerne håndplukket fire menneskelige cellekulturer som inneholdt varianter av neandertalgener.
Cellekulturene ble plassert i en petriskål, der stamcellene utviklet seg til såkalte organoider – bitte små klumper av levende vev. I dette tilfellet ble stamcellene til hjerne-organoider.
Senere kunne forskerne gjennomgå cellesammensetningen i minihjernene og se hvor RNA – et molekyl som frakter genetisk informasjon – fra neandertalgenene inngår.
Kroppsbehåring og magetrøbbel kan stamme fra neandertalerne
Forsøkets formål var å bevise at det er mulig å følge neandertalgenenes rolle gjennom cellenes utvikling. Studien gjør det nå mulig å studere de sporene som restene av neandertaler-DNA setter i moderne mennesker.
Neste skritt for forskerne er å undersøke i hvor høy grad europeere kan takke neandertalerne for for eksempel behåring og øyenfarge. Ved å dyrke små minifordøyelsessystem vil forskerne for eksempel også kunne se hvordan neandertalgenene påvirker fordøyelsen og dermed finne spor som kan avsløre hvordan neandertalerne levde – og døde ut.