En gammel bit tyggegummi lå i all ubemerkethet i tusenvis av år på bunnen av en fjord – helt til noen oppdaget den i 2015.
Den lille, sortbrune «tyggegummi»-klumpen av bjørkebek som ble funnet på Lolland som en del av utgravingene til Femern Bælt-tunnelen, ble senere grundig analysert, og i 2019 fikk arkeologer vridd så mye DNA ut av klumpen at de kunne finne fram til hele arvemassen – også kjent som genomet.
De har funnet ut at en jente, eller kvinne, tygget på bjørkebeket før hun spyttet ut klumpen i lagunen. Arkeologene har gitt henne navnet Lola, og de vet allerede en del om henne – nok til å lage en fantomtegning.
Lola hadde blå øyne og brunt hår, hun spiste stokkand og hasselnøtter, og huden hennes var mørkere enn hos dagens gjennomsnittsdanske. Arkeologene vet også hvor hun stammet fra, og en karbon 14-prøve har vist at hun levde for 5700 år siden.
Lola stammet fra innvandrere sørfra, og forskere har lenge diskutert hvordan overgangen til bondesamfunn foregikk. Funnet av Lolas tyggegummi avslører at jeger/sanker-samfunnene kan ha levd videre i små lommer mens bondesamfunnet rundt dem begynte å dyrke jorden.
Tyggegummi er et prisme til fortiden
Bjørkebek var steinalderens universallim og ble brukt i stor stil til å feste pilspisser og naturligvis også til å tette båter og til å impregnere skinn.
Det var en av grunnene til at bioarkeolog Theis Jensen, postdoktor ved Globe Institute ved Københavns Universitet, fikk ideen til å undersøke bek-klumper for DNA. Han hadde tidligere sett lignende «tyggegummi»-klumper fra utgravinger i Sverige og Danmark og tenkte at de kunne inneholde DNA, men hadde ikke hatt muligheter for å undersøke det. Det skulle vise seg at klumpen inneholdt mer enn forskerne hadde håpet på.
Omtrent samtidig med funnet av bek-klumpen på Lolland hadde et team av svenske og norske forskere fra universitetene i Uppsala og Oslo fått den samme ideen. I fjor offentliggjorde de DNA-analysene sine av tre bek-klumper som er om lag 10 000 år gamle. Svenskene fant imidlertid ikke nok til å sette sammen et helt genom.
Forskerne mener at forfedrene våre har tygget på bjørkebek for å bløtgjøre det før bruk, men kanskje også for å rense tenner og dempe tannsmerter. Massen inneholder nemlig et anitinflammatorisk middel. Mange klumper er funnet med avtrykk av barnetenner. Det kan innebære at barn hjalp til med å myke opp klumpene.