Justin Tallis/AFP/Ritzau Scanpix

De første britene hadde mørk hud

DNA-analyser har ført til rekonstruksjonen av den 10 000 år gamle Cheddarmannen med mørk hud, krøllete hår og blå øyne.

Krøllete hår, blå øyne og mørk hud. De første britene lignet på ingen måte på den nåværende befolkningen, avslører nye genetiske studier.

Det gjelder i hvert fall for Cheddarmannen, som er navnet på et 10 000 år gammelt skjelett funnet i Cheddar Gorge i Somerset i England.

Den nye kunnskapen kommer fra DNA-analyser som Mark Thomas, professor i evolusjonær genetikk, har utført i samarbeid med Londons naturhistoriske museum.

Analysene viser at Cheddarmannen tilhører en gruppe jegere og samlere som spredte seg over Europa etter den forrige istiden, for omkring 11 000 år siden.

Lys hud kom til senere

Hudfarge blir ikke bestemt av ett gen, men av flere, som sitter på forskjellige kromosomer.

Den lyse huden som er vanlig i Nord-Europa i dag, ser ut til å ha oppstått senere, siden lys hud tar opp mer ultrafiolett stråling fra sollyset, noe som hjelper til med å danne D-vitamin.

Mot sør, der det er mer sol, er ikke lys hud nødvendig. Andre teorier tyder på at den lyse huden vant fram fordi landbrukskost var fattig på D-vitaminer.

Blå øyne ga mer sex

De blå øynene til Cheddar­mannen var ikke noen overraskelse for forskerne, siden trekket har vist seg i DNA fra skjeletter fra Spania, Ungarn og Luxembourg.

Én genvariant gir blå øyne, og forskere tror ikke det har noen praktisk betydning.

I stedet tror de genvarianten ble spredt fordi det ga flere sexpartnere å være blåøyd.