Nicolai Aaroe

4 nyheter om neandertalere

En krumrygget og lutende hulemann. Slik fremstilles ofte neandertaleren. Men et godt bevart skjelettfunn viser at det er helt feil. Her er fire korte nyheter som gir deg et innblikk i de seiglivede fortidsmenneskene.

1. Neandertalere gikk med rak rygg

© Martin Häusler/UZH

Sveitsiske forskere har ut fra et godt bevart skjelettfunn skapt presise rekonstruksjoner av en neandertalers ryggsøyle og bekken, og de viser at ryggvirvlene har dannet en S-form og gitt den samme svaien i ryggen vi kjenner fra oss selv.

Det tyder på at neandertalerne hadde samme balanse og holdning som oss.

2. Neandertalernes spyd drepte på avstand

© Shutterstock

Neandertalerne nedla store byttedyr som mammuter, og hittil har forskerne ment at de måtte tett på byttet for å bruke spydene sine som stikkvåpen.

Nå har spydkastere testet kopier av 300 000 år gamle spyd, og forsøkene viste at spydene også kunne brukes som kastevåpen på opptil 20 meters avstand.

3. Klimakrise endte med kannibalisme

© H. Rougier et al./UPV/EHU

I Frankrike ble det for 20 år siden funnet knokler fra minst seks neandertalere som hadde blitt slaktet og spist.

Nå har forskere undersøkt stedet nærmere og funnet fram til at årsaken til krisen som forårsaket kannibalismen, var at klimaet for 128 000 år siden ble varmere, slik at neandertalernes byttedyr forsvant.

4. Neandertal-gener gir oss avlange kranier

© Shutterstock

Mennesker med europeisk bakgrunn bærer med seg litt DNA fra neandertalerne fordi forfedrene våre hadde sex med dem.

Nå har tyske forskere klart å identifisere to spesifikke gener som i neandertalvarianten gjør kraniene våre litt mer avlange enn hos andre mennesker.

På bildet over ser vi et kranium fra et moderne menneske til høyre og et kranium fra en neandertaler til venstre.