For nesten 2000 år siden sank et romersk skip utenfor den greske øya Antikythera. I år 1900 ble skipsvraket funnet av svampdykkere, som brakte en usedvanlig gjenstand med opp til overflaten – en korrodert bronseklump som tilsynelatende hadde vært en form for urverk.
Først i 2015, etter hundre års undersøkelser, kunne forskere konkludere med at den såkalte Antikythera-mekanismen ble brukt til å forutsi sol- og måneformørkelser. Apparatet, som besto av nesten 50 tannhjul, kan kalles verdens første datamaskin.
2. Terrakottakrigere oppdaget av kinesiske bønder
I 1974 gjorde kinesiske bønder et oppsiktsvekkende funn nær byen Xian. De var i gang med å grave en brønn da spaden traff hodet på en leirstatue i naturlig størrelse. Siden har arkeologer gravd ut omkring 8000 av de såkalte terrakottasoldatene – alle med forskjellige ansiktstrekk og positurer.
De stivnede krigerne ble plassert som underjordiske vaktposter rundt den første kinesiske keiserens mausoleum for 2200 år siden.
3. Hulemalerier funnet av 12-åring
I 1879 var den spanske amatørarkeologen Marcelino de Sautuola i ferd med å undersøke en hule i De kantabriske fjellene nordvest i Spania da hans 12 år gamle datter oppdaget noen usedvanlige malerier på huleveggene.
Bildene, som bl.a. forestiller bisoner, hester og hjort, ble i første omgang ansett for å være moderne forfalskninger, men er senere blitt datert til å være ca. 15 000 år gamle. Funnet forandret forskernes syn på våre fjerne forfedres evner fundamentalt.