Illustreret Videnskab
kjempe, tusenbein, personbil

Tusenben på størrelse med personbiler kravlet en gang rundt på jorden

Forestill deg et tusenben på 50 kilo som er like langt som en bil. Det har forskere nettopp funnet restene av i Nord-England.

Forskere har funnet et fossil av det største virvelløse dyret som noen gang har levd på jorden: et gigantisk tusenben som kalles Arthropleura.

De forsteinede levningene av tusenbenet ble funnet på en strand i Nord-England i 2018, og nå er forskerne kommet i mål med sine analyser.

Fossilet er 75 centimeter langt og 326 millioner år gammelt. Dermed er det også det eldste som noen gang er funnet av en Arthropleura.

fossil, tusenbein, gigantisk

Fossilet av tusenbenet er 75 centimeter langt, 326 millioner år gammelt og funnet på en strand i Nord-England.

© Neil Daves

Tusenben slår havskorpion av pallen

Fossilets størrelse betyr at det opprinnelige dyret var omkring 2,7 meter langt og veide om lag 50 kilo. Arthropleura slår dermed rekorden for største virvelløse dyr som noen gang har levd på jorden.

Rekordinnehaveren var en gigantisk havskorpion av arten Eurypterida som kunne bli opp mot 2,5 meter lang.

tusenbein, gigantisk, fossil

Tusenbenet Arthropleura var omkring 2,7 meter langt og veide om lag 50 kilo.

© Neil Davies

Kjempetusenben spiste kanskje andre dyr

Tusenbenet har levd i datidens Storbritannia i den geologiske perioden som kalles karbontiden, over 100 millioner år tidligere enn dinosaurene.

Datidens Storbritannia lå mye nærmere ekvator, og den gangen var det tropisk klima i området. Forskerne antar at de gigantiske tusenbenene ble så store fordi de fikk massevis av næring fra nøtter og blader, mens de kanskje også spiste andre dyr.

Arthropleura anslås å ha levd rundt ekvator i 45 millioner år før de døde ut av uvisse grunner.