Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Robot av knokler viser de første skritt på land

Våre tidligste forfedre var raskere til å tilpasse seg livet på land enn forskerne trodde. Det avslører en robot forskere har bygget av gamle knokler og nye minimotorer.

Tomislav Horvat & Kamilo Melo

Moderne robotteknologi kan nå vise oss hvordan en av våre aller tidligste forfedre beveget seg rundt på landjorda.

Paleontologer har lenge vært i tvil om hvilken gangart de første såkalte amniotene brukte.

Amnioter oppsto for omkring 350 millioner år siden og inkluderer både krypdyr, fugler og pattedyr. De skiller seg fra amfibiene ved at de ikke trenger å leve den første delen av livet i vann, slik for eksempel rumpetroll gjør.

Forskere ved Humboldt University i Tyskland har foretatt CT-skanninger av et utrolig godt bevart fossil av amnioten Orobates pabsti, som levde for om lag 285 millioner år siden.

Et veldig godt bevart fossil og fotspor av en tidlig amniot hjalp forskerne til å gjendanne dyrets skjelett.

© Thomas Martens, Tomislav Horvat & Kamilo Melo

Deretter gjenskapte de skjelettet av den slik at de kunne se hvilke vinkler leddene i beina kunne innta, før de forsynte leddene med motorer.

Forskerne hadde også en serie av godt bevarte fotspor som var funnet i nærheten av fossilet. Derfor kunne de eksperimentere med robotens skrittlengde, vridninger i ryggsøylen og tempo for å finne fram til den helt rette gangarten.

Resultatet viser at den tidlige amnioten beveget seg på en måte som paleontologer trodde oppsto mye senere i evolusjonshistorien.

Den gikk med relativt strake bein og mindre vridning i ryggsøylen enn for eksempel amfibier som salamandere gjør i dag. Dermed sparte den energi når den beveget seg.

Se videoen der forskerne bringer fossilet til live

Forskerne vil nå utnytte teknikken til å løse andre av evolusjonens gåter, for eksempel hvordan de første flygende dyrene kom seg opp i lufta, hvordan våre egne forfedre reiste seg på to bein, og hvordan noen pattedyr tok spranget fra land til vann og ble til havpattedyr.

Tidlig stamfar beveget seg som en alligator

Forskere har skapt en robot som avslører at tidlige amnioter hadde en mer utviklet gange enn forventet. De gikk mer effektivt enn dagens salamandere.

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul