Ichthyosaurus-fossiler var ikke noe nytt, men oppdagelsen vakte stor oppsikt da den inneholdt det første komplette fossilet av dette fortidsreptilet.
Selv om det ikke er endelig avgjort, tilskrives funnet den berømte fossilsamleren Mary Anning. I 1820 var familien hennes på randen av konkurs. I et forsøk på å samle inn penger til Anning solgte fossilsamleren Thomas James Birch av samlingen sin – blant annet ichthyosaurus-fossilet som The Royal College of Surgeons kjøpte og brakte til London.
Under annen verdenskrig ble The Royal College of Surgeons rammet av et tysk luftangrep i London i mai 1941. Da gikk ichthyosaurus-fossilet og andre gjenstander tapt.
Kopier funnet på to kontinenter
I dag, om lag åtti år senere, har forskerne Dean Lomax ved universitetet i Manchester og Judy Massare ved delstatsuniversitetet i New York nå funnet to godt bevarte gipsavstøpninger av fossilet.
Ved en tilfeldighet fant de to paleontologene i 2016 den ene kopien i Peabody Museum i USA.
Den gangen sammenlignet de gipsavstøpningen med en tegning av det originale fossilet fra vitenskapsmannen Everard Homes artikkel fra 1819, og de kunne konkludere med at de hadde funnet en ukjent kopi.
Når kopien er laget, og hvem som står bak, vet ikke forskerne, men de kan konkludere med at den er laget før 1918 og ble donert til museet i 1930.
Den andre kopien ble funnet i 2019 av Dean Lomax under et besøk ved Naturhistorisk Museum i Berlin.
Ikke bare var det en overraskelse at det fantes enda en kopi av ichthyosaurus-fossilet – den var også i bedre stand.
Appell til andre museer
«I Homes artikkel fra 1819 illustrerte han det originale skjelettet. Denne tegningen av William Clift var det eneste visuelle beviset vi hadde av ichthyosauren», forteller Judy Massare i en pressemelding.
«Nå, med to avstøpninger, kan vi verifisere påliteligheten av den originale illustrasjonen ved å sammenligne med avstøpningene. Vi har identifisert et par knokler som Home manglet, og funnet noen få uoverensstemmelser mellom tegningen og avstøpningen.»
For eksempel var det noen uoverensstemmelser i forhold til symmetrien og tykkelsen på den høyre lårbeinsknokkelen, og det var detaljer på knoklene på høyre bakfinne som ikke var med i illustrasjonen.
Med de nye funnene kommer de to paleontologene med en appell til andre museer om å gå igjennom avstøpningssamlingene sine i håp om å gjøre andre unike funn.