I nesten et tiår har et mystisk egg gitt paleontologene grått hår på hodet. Fossilet av egget måler 29 ganger 20 centimeter, og det ble funnet i 2011 på øya Seymour Island ved Antarktis.
Det er bare egg fra den utdøde elefantfuglen fra Madagaskar som er større, og det er for eksempel mye større enn alle kjente dinosauregg.
Fossilet ble funnet i en 68 millioner år gammel klippeformasjon, så det er fra den siste delen av dinosaurenes tidsalder. Men hvilket som dyr det stammer fra, har hittil vært en gåte.
Nå har forskere fra University of Texas i USA studert egget nærmere, og de har en teori. De mener at egget kan være lagt av en mosasaur – et stort krypdyr som var havets dominerende rovdyr fra for 86 til for 66 millioner år siden.
Det fossile egget har ikke hatt noen hardt skall som vi kjenner det fra fugleegg, men ligner nærmest en punktert fotball. Forskernes studier viser at det bestod av en myk membran, akkurat som eggene fra andre krypdyr.
Moren var over sju meter lang
De har sammenlignet fossilet med egg fra en rekke arter av slanger, firfisler og varaner, som er mosasaurenes nærmeste levende slektninger. Ut fra størrelsen vurderer de at det må være lagt av en mosasaur på omkring sju meter, når man ikke regner med den lange halen.
Hittil har de fleste paleontologer ment at mosasaurene fødte levende unger. Det fossile egget tyder på det motsatte, men kanskje ligger sannheten midt i mellom.
Forskerne tror egget kan være klekket like etter at det er lagt. I så fall har mosasaurene vært såkalte ovovivipare dyr, der fostret utvikler seg ferdig i egget mens det befinner seg i moren.