Saccorhytus ser ut som en rynkete pose med en stor munn og pigger. Det millimeterstore vesenet bodde i verdens hav og innsjøer for en halv milliard år siden og levde av plankton. Og ja, dyret hadde ikke anus.
Siden vesenet ble offentliggjort i 2017, har paleontologer ment at Saccorhytus var menneskets tidligste stamfar.
Det tar en internasjonal forskergruppe fra Kina, Storbritannia og USA nå et oppgjør med i en ny studie som er offentliggjort i Nature.
Teamet har analysert en rekke eldgamle fossiler av Saccorhytus, og det viser det seg at vesenet tilhører en helt annen familie av dyr.
Nye fossiler omskriver stamtre
Da saccorhytus første gang ble oppdaget, var ikke fossilet i god stand, noe som gjorde at forskerne tolket en rekke hull rundt munnen som porer til gjeller.
Slike gjellehull er primitive trekk ved den dyregruppen som heter deuterostomier, og som blant annet innbefatter alle virveldyr, deriblant oss mennesker.
Hundrevis av nye godt bevarte, og opptil 535 millioner år gamle, fossiler av saccorhytus forteller en annen historie. De er funnet i de kinesiske Zhangjiagou- og Shizhonggou-prefekturene i den sørlige Shaanxi-provinsen.
Etter en omfattende analyse av disse nye fossilene så forskerne tydelig at hullene rundt munnen var røtter til pigger som var brutt ned før dyret ble til et fossil.