Kerem Beyit
haj megalodon kaskelot

Monsterhai hadde spermhval på menyen

Fortidshaien megalodon gikk til angrep på de største dyrene i havet. Det viser bittmerker i en tann fra en spermhval.

For den forhistoriske kjempehaien Otodus megalodon har ikke noe bytte i havet vært for stort eller for farlig. Slik konkluderer forskerne etter å ha analysert en tann fra en spermhval som har tydelige bittmerker.

Tannen er funnet i Nord-Carolina i USA, i et område som var dekket av hav for millioner av år siden. Den stammer fra en nå utdødd art av spermhval som etter tannens størrelse å dømme har målt omkring fire meter.

Tand kaskelot megalodon

Tannen fra en spermhval bærer dype bittmerker som vitner om at den har blitt angrepet av en gigantisk fortidshai.

© Stephen J. Godfrey

Paleontologer ved Calvert kystmuseum i USA har undersøkt bittmerkene og fastslår at de er avsatt av tennene på en kjempehai, sannsynligvis megalodon, som er den største haien som noen gang har levd. Den kunne bli opptil 20 meter lang og var utbredt i verdenshavene i perioden fra for 23 til for 3,6 millioner år siden.

Forskerne kan ikke si nøyaktig når gigantmøtet mellom hvalen og haien har funnet sted, for det har ikke vært mulig å datere den 11,6 centimeter lange hvaltannen, men de anslår at den er fra perioden fra for 14 millioner til for 5 millioner år siden. Det passer med at angriperen har vært en megalodon.

Kaskelot haj megalodon tand

Bitt- og skrapemerkene på spermhvaltannen passer med den sagtakkede kanten på en tann fra megalodon.

© Stephen J. Godfrey

Hvis tannen er eldre enn 23 millioner år, må det ha vært en annen stor fortidshai, Otodus chubutensis, som har vært på ferde. Denne arten var en forløper for megalodon og levde allerede for 28 millioner år siden. Funn av tenner tyder på at den kunne bli minst 12 meter lang.

Ifølge forskerne kan bittmerkene på hvaltannen bare stamme fra en av de to arter.

Spermhvalen har vært i live

Nettopp fordi haien har bitt gjennom kjeven på spermhvalen, mener forskerne det er usannsynlig at det har dreid seg om en død hval. Hvis haien hadde villet spise av et kadaver, hadde den gått på de mykere og mer kjøttfulle delene av hvalen.

haj kaskelot megalodon

I angrepet på spermhvalen har haien bitt gjennom kjeven på hvalen. Merkene etter bittet sitter i tannroten, som har blitt innleiret i kjevebenet.

© Stephen J. Godfrey

Spermhvaltannen er det hittil eneste beviset på at de gigantiske fortidshaiene som herjet verdenshavene for millioner av år siden, også har hatt store tannhvaler på menyen.