Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© Shutterstock
Fortiden - Fortidsdyr

Mammuten var offer for genetisk nedsmelting

De siste mammutene i verden led av en rekke skadelige genetiske mutasjoner som gjorde det umulig for dem å overleve i de tøffe omgivelsene. Det viser ny forskning fra USA.

Den er kjent som en stor og stolt fortidskjempe med meterlange støttenner, tett pels og en evne til å tåle selv de kaldeste vintertemperaturene.

Men noe tyder på at vi må endre bildet vårt av den hårete mammuten som trampet rundt i verden for bare 4000 år siden. I hvert fall når det gjelder de siste leveårene dens.

Amerikanske forskere har nemlig funnet ut at noen av de sistlevende mammutene kjempet med følgene av en rekke skadelige genmutasjoner som endret utseendet deres og gjorde de siste leveårene til en miserabel affære.

Mammuten i problemer

Mutasjonene betød blant annet at den hårete mammuten mistet dee såkalte luktereseptorene, noe som gjorde det vanskeligere å fange opp feromoner og utpeke en make. Trolig ble den også mer sky i forhold til resten av flokken.

Mutasjoner i et gen som kalles FOXQ1 gav dessuten mammuten alvorlige fordøyelsesproblemer og gjorde pelsen tynn og silkeaktig.

”Til slutt var mammuten genetisk i kjempeproblemer”, fortellerevolusjonsbiolog Beth Shapiro.

En gresk tragedie

”Det er nesten som en gresk tragedie som er skrevet inn i DNA-et på den stakkars mammuten”, sier evolusjonsgenetiker Rebekah Rogers ved University of North Carolina.

Hun og kollegene har sammenlignet DNA fra to forskjellige ullhårete mammuter som levde med 40 000 års mellomrom.

Og da ble det tydelig at den yngste mammuten var utstyrt med en lang rekke skadelige mutasjoner som framskyndet utryddelsen av den - sannsynligvis som konsekvens av den lille populasjonen.

Les også:

Fortidsdyr

Mammuter skal redde Arktis

1 minutt
Fortidsdyr

Harvard-forskere vil gjenopplive mammuten

1 minutt
Mammuts into mini
Fortidsdyr

Fra mammut til knøtt på rekordtid

0 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Tast inn e-postadressen din for å motta en e-post med anvisninger for å nullstille passord.
Ugyldig e-postadresse

Skriv inn passord

Vi har sendt en e-post til med en kode
Feil: Skriv inn kode

Nytt passord

Passord er påkrevd
Vis Skjul