Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Ved hjelp av genteknologien CRISPR jobber forskere i disse dager på høytrykk for å skape mammutfoster.

© Shutterstock
Fortiden - Fortidsdyr

Harvard-forskere vil gjenopplive mammuten

Ved hjelp av avansert genteknologi forsøker forskerne nå å gjenskape den ullhårete mammuten i en ny form. De håper å se de første fostrene allerede i løpet av få år.

Over 4000 år etter de siste mammutene forsvant fra Jordens overflate, skal de pelskledde istidskjempene igjen vekkes til live.

Det står det i meldingen fra George Church, som er forsker ved Harvard University og leder av et team av genetikere som akkurat nå jobber på høytrykk for å gjenskape den gigantiske fortidselefanten.

”Vi er ikke der ennå, men det kan skje i løpet av få år”, blir The Guardian fortalt.

Elefant med lang pels

Planen er å spleise mammutgener som er hentet ut av den sibirske permafrosten med fosteret fra mammutens nærmeste nålevende slektning – den asiatiske elefanten. ”Målet vårt er å skape et elefant-mammut hybridfoster. Egentlig vil det nok være mer som en elefant med mammutegenskaper”, forteller George Church. Han forventer at resultatet til slutt vil bli en asiatisk elefant med små ører, et tykt fettlag, lang pels og blod som er tilpasset et kaldere klima.

Klipper og limer gener

Det skal bli en realitet ved hjelp av det forholdsvis nyoppdagede genetiske verktøyet som kalles CRISPR, som gjør det mulig for forskere å klippe og lime i gener og på den måten tilføye mammutegenskaper til elefantens DNA.

Så langt har Church og teamet hans flere ganger greid å skape cellestadiet. Og nå er neste skrittet å skape foster som skal vokse seg store - ikke i elefantens livmor, men i et laboratorium.

"Det ville være ufornuftig å sette reproduksjonen i fare hos en truet dyreart som den asiatiske elefanten", sier forskerne.

Les også:

Mammuter på sletten
Fortidsdyr

Mammut skal manipuleres til live

9 minutter
Mammuts into mini
Fortidsdyr

Fra mammut til knøtt på rekordtid

2 minutter
Fortidsdyr

Mammuter skal redde Arktis

2 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul