Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Mammuts into mini
Fortiden - Fortidsdyr

Fra mammut til knøtt på rekordtid

Istidens kjempe, mammuten, krympet på under 800 000 år inn til dvergstørrelse på den greske øya Kreta.

Vi tenker helst på mammuten som et meget stort dyr, men paradoksalt nok fantes de også i helt små utgaver. Den minste målte cirka 110 cm i høyden og veide rundt halvparten av en Austin Mini original, altså rundt 350 kilo.

Minimammutene levde på Kreta og har derfor fått navnet Mammuthus creticus. Ifølge forskere ved Natural History Museum i London stammer de fra en av de to første mammutartene som kom til Europa fra Afrika, enten Mammuthus rumanus eller Mammuthus meridionalis. Det betyr at dvergveksten hos mammuten ble utviklet tidligere enn antatt, sier forskerne etter å ha analysert en forbensrest som ble funnet på øya for over 100 år siden, samt tenner som ble funnet senere i det samme området.

Dvergvekst hos dyr som lever på små øyer, er et kjent fenomen; man vet for eksempel at det både på Sicilia og Malta fantes dvergelefanter på størrelse med mammuten fra Kreta. Men vitenskapen har ennå ikke løst gåten om hvordan kjempemessige dyr som elefanter og mammuter kunne utvikle seg til dvergarter på under 800 000 år.

Forskerne tviler imidlertid ikke på at den begrensede matmengden på øyene spilte en rolle for dvergveksten. Noe som støttes av de nye analysene av slitemønstrene på mammuttennene som viser at den til forskjell fra andre mammutarter ikke levde av gress, men av plantemateriale fra trær.

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul