Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© Dr Anthony Romilio
Fortiden - Fortidsdyr

Fortidskrokodille vandret rundt på to bein

For første gang har forskere funnet bevis for at noen av krokodillens forfedre har gått på bakbeina, akkurat som T. rex.

Dagens krokodiller åler seg av sted med alle fire bein ut til sidene, men slik har det ikke alltid vært.

For 120 millioner år siden vandret en krokodille oppreist rundt på to bein i det som i dag er Sør-Korea. Det viser fossile fotspor som hittil har vært en gåte for forskerne.

Det var ikke flygeøgler

Tidligere trodde man sporene var avsatt av flygeøgler, men nå har forskere fra Sør-Korea, USA og Australia utelukket den muligheten. Årsaken er at det bare finnes avtrykk av de bakerste føttene. På jorden brukte flygeøglene også vingene til å gå med, og det er det ingen spor etter.

120 millioner år gamle fotspor viser at en fortidskrokodille har beveget seg rundt på land uten å bruke forbeina.

© Kyung Soo Kim et al./Nature

I stedet konkluderer forskerne at sporene er satt av en fortidskrokodille som gikk på bakbeina som vi kjenner det fra tobeinte dinosaurer.

Men i motsetning til dinosaurene, som gikk på tærne, har krokodillen gått på flate føtter, slik vi gjør. På et av sporene kan forskerne se et avtrykk av hælen, og strukturen svarer til skinnet under føttene på dagens krokodiller.

Gangarten sparte energi

Forskerne har ingen fossiler å støtte seg til, men de mener ut fra fotsporenes størrelse og avstand at krokodillen, som nå har fått navnet Batrachopus grandis, har vært om lag tre meter lang, og bakbeina har vært av samme lengde som en voksen manns.

Avstanden mellom de opptil 24 centimeterne lange sporene viser at fortidskrokodillen hadde like lange bein som et menneske.

© Dr Anthony Romilio

Krokodillen har satt føttene foran hverandre i en nesten rett linje, altså under sitt eget tyngdepunkt.

Det er den mest energiøkonomiske måten å bære sin egen vekt på, og sammen med de lange beina tyder det på at fortidskrokodillen kunne bevege seg lenger og raskere på land enn dagens krokodiller.

Les også:

Fortidsdyr

Kranium løser gåten: Slik inntok krokodillene kloden

3 minutter
Fortidsdyr

Sensasjon: Forskere finner første tyrannosaur-foster

19 minutter
Kloning af dinosaurer
Fortidsdyr

Kloning av dinosaurer: Drømmen lever fortsatt

15 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul