KAZUHIRO NOGI. KAZUHIRO NOGI/AFP/Ritzau Scanpix

Forskere blåser nytt liv i mammutceller

Mammuten døde ut under siste istid, men nå har cellekjerner fra beinmargen til en 28 000 år gammel mammut vist tegn på liv.

Japanske forskere har tatt ut cellekjerner fra beinmargen på en 28 000 år gammel mammut og satt dem inn i eggceller fra mus.

Deretter kunne de se at cellekjernene viste tegn til å dele seg, men at de var for forkomne til å gjennomføre delingen fullt ut.

Resultatet er et stort skritt på veien mot å gjenopplive kjempene.

© Shutterstock

Og apropos mammuter...

© Greg Shine/Bureau of Land Management

Fotspor viser medfølelse hos fortidskjemper

117 fotspor i den i den amerikanske staten Oregon viser hvordan en mammutfamilie har vandret over en uttørket innsjø for 43 000 år siden.

Sporene viser at en voksen mammut har haltet, og at de yngre dyrene flere ganger har oppsøkt det skadede dyret og fulgt den på veien – en atferd man også har observert hos elefanter.

© Shutterstock

Mammuten måtte vike for mennesket

Det er fortsatt uvisst om det var klimaendringer eller jegere som fikk mammutene til å bukke under.

Nå har paleontologer kartlagt utbredelsen av de store pattedyrene og sammenlignet den med vår erobring av verden. Bildet viser ifølge forskerne at jakt var avgjørende for mammutenes skjebne.

© Pixabay

Mammutens gener skal redde elefanten

Amerikanske forskere vil skape en hybrid – en blanding av en elefant og utvalgte mammutgener. Formålet er å gi elefanten bedre overlevelsesmuligheter i naturen der den i dag er truet.

Forskerne vil blant annet forsyne den nye hybriden med mammutens evne til å overleve i et kaldere klima.