Enorm mammutfamilie dukker opp i underjordisk skattkammer

Fem uvanlig godt bevarte mammuter er gravd ut i nærheten av neandertalerverktøy og mange andre dyr i et steinbrudd i England.

En hel mammutfamilie er oppdaget i et steinbrudd like ved byen Swindon i England. Mammutfamilien, som anslås å ha levd under istiden for 220 000 år siden, består av to voksne, to store unger og en nesten nyfødt unge.

De tilhører arten steppemammut, den største av alle mammuter. De voksne har veid opp mot ti tonn.

Det er aldri før funnet så godt bevarte eksemplarer i denne delen av verden, og arkeologer og paleontologer er forbløffet.

Men på utgravingsstedet er det funnet mye mer enn mammuter.

arkæologi, mammut, neandertaler

Det er blant annet funnet steinverktøy og hundrevis av mammutrester i et steinbrudd like ved Swindon, blant annet tenner, ryggvirvler og støttenner.

© DigVentures

Mammuter lå ved siden av bison og bjørner

I tillegg til de fem mammutene er det blant annet også funnet rester av bison og bjørner, fossiler av planter, frø og pollen og ikke minst steinverktøy utviklet av neandertalere – blant annet en godt bevart håndøks.

Disse varierte funnene fra ett og samme sted skaper en unik tidskapsel som gir forskerne et sjeldent innblikk i livet under den forrige istiden og de klimaendringene som foregikk.

Forskerne forventer mange flere oppdagelser

Den forhistoriske gullgruven ble oppdaget ved en tilfeldighet av hobbyarkeologene Sally og Neville Hollingworth, som var på utkikk etter havfossiler.

Da det gikk opp for dem at de hadde funnet mer enn de hadde turt å drømme om, kontaktet de profesjonelle arkeologer.

Organisasjonen DigVentures har senere stått for utgravingen. Forskerne mener det kan være mange flere oppdagelser i steinbruddet siden det inntil videre bare er en brøkdel av området som er undersøkt.