Blåhvalen er med sine opp til 30 meter og over 100 tonn det største nålevende dyret og har lenge blitt betraktet som det største dyret noen gang. Men i 2018 snudde et nytt funn fra England opp ned på den konklusjonen.
Funnet var en kjeve fra en såkalt fiskeøgle eller iktyosaur. Iktyosaurene var havkrypdyr som levde på dinosaurenes tid, og tidligere funn av relativt komplette skjeletter viser at de i hvert fall vokste til 21 meters lengde.
Funnet fra 2018 var ifølge forskerne fra et dyr på opp mot 26 meters lengde – på størrelse med en gjennomsnittlig blåhval. Men studien av funnet fikk samtidig forskerne til å se nærmere på et gammelt knokkelfragment som hadde ligget i museets samling i over 170 år.
Konklusjonen var at fragmentet stammet fra en kjeve av samme type som det nye funnet. Forskjellen var bare at det gamle fragmentet var 30–50 prosent større. Dermed vokste fiskeøglene seg høyst sannsynlig større enn de største blåhvalene og kan ha nådd en lengde rundt 35 meter og en vekt på 200 tonn.
Fiskeøgler vokste eksplosivt
Både hvaler og fiskeøgler stammer fra relativt små landlevende dyr. I hvalenes tilfelle var forfedrene primitive hovdyr. I fiskeøglenes tilfelle tilhørte forfedrene en nå utdødd gruppe krypdyr.
Men de to dyregruppenes vei fra landdyr til havets giganter var veldig ulik – det viser et nytt funn fra 2021.
Funnet er 246 millioner år gammelt og stammer fra en ny fiskeøgleart ved navn Cymbospondylus youngorum. Dyret målte over 17 meter i lengden og hadde en vekt på 45 tonn. Det utroligste ved dyret er imidlertid at det levde bare tre millioner år etter at forfedrene – miniputter på knapt en halv meters lengde – tok skrittet fra land til hav.
De havlevende krypdyrene vokste seg dermed gigantiske på rekordtid – omkring ti ganger så raskt som hvalene. Ingen andre dyr har gjort noe lignende verken før eller siden.