AFP/Ritzau Scanpix

30 000 år gammel babymammut dukker opp i permafrosten

En nesten komplett ullhåret babymammut har ved en tilfeldighet blitt oppdaget i permafrosten i Canada. Det er bare andre gang forskere har funnet en babymammut og første gang i Nord-Amerika.

Da en ung gullgraver i det legendariske Klondyke-området i Canada plutselig traff en hard gjenstand med skuffen på hjullasteren sin, var han nødt til å tilkalle sjefen sin.

I gjørmen foran dem lå konturene av et frossent ullhåret babymammut – nesten helt komplett med både hud og hår.

En oppdagelse som paleontologen Grant Zazula til CBC News kaller «den viktigste oppdagelsen innen paleontologi i Nord-Amerika.»

Han er ansatt ved regjeringen i Yukon, som ligger i det nordvestlige Canada og er et av landets i alt tre territorier. Og han tok imot et bilde av mammutungen, som trolig er av hunkjønn, bare en halv time etter at skuffen fra hjullasteren traff istidsdyret.

«Hun har en snabel. Hun har en hale. Hun har bitte små ører. Hun har en liten del i enden av snabelen som hun kunne bruke til å gripe fatt i gress», sier han til CBC News.

Mumificeret babymammut på pressening

For 30 000 år siden streifet denne babymammuten rundt i Yukon-territoriet sammen med ville hester, huleløver og gigantiske steppebisoner.

© AFP/Ritzau Scanpix

Område verdenskjent for istidslevninger

Mammutungen ble funnet i Tr'ondëk Hwëch'in-territoriet, som er bebodd av urfolk. Og kalven har fått navnet «Nun cho ga», noe som betyr «stort babydyr» på hän-språket, som snakkes av urfolk i Yukon og Alaska.

En rask studie utført av blant andre geologer fra Yukon Geological Survey og University of Calgary, avslører at Nun Cho ga antagelig døde for over 30 000 år siden og deretter ble frosset ned i permafrosten.

© Bernard Buigues

Mammuter og huleløver smelter fram av permafrosten

Og selv om Yukon er verdenskjent for istidslevningene sine, hører mumifiserte funn med både hud og hår likevel til sjeldenhetene.

Faktisk er de så sjeldne at det er den første nesten fullstendige ullmammuten funnet i Nord-Amerika.

«Nun Cho ga er vakker og en av de mest fantastiske mumifiserte istidsdyr som noen gang er oppdaget i verden», forteller Grant Zazula i en pressemelding.

I 1948 ble delene av en mammutkalv, navngitt Effie, funnet i en gullgruve i det indre Alaska. Og i 2007 dukket en annen mumifisert mammutunge navngitt «Lyuba» opp i permafrosten i Sibir.

Med sine 140 centimeter er Nun Cho ga litt lenger enn sistnevnte mammut. Forskere mener hun var omkring en måned gammel da hun døde i istidens Canada.